1 / 4
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Vosselaar is Fairtrade-gemeente in de kijker

Elke maand zet de provincie Antwerpen een gemeente in de kijker die reeds een mooi parcours rond het thema Fair Trade heeft afgelegd in de kijker zetten. Deze maand is het de beurt aan Vosselaar.

phendrickx

Sinds begin 2010 bundelt de FairTradeTrekkersgroep de krachten om Vosselaar als FairTradeGemeente te erkennen en deze titel te behouden. Reeds in 2005 ging de gemeenteraad akkoord om in het kader van een duurzaam beleid aandacht te besteden aan eerlijke handel. De trekkersgroep mag dan ook bij de organisatie van haar evenementen rekenen op de ondersteuning van de dienst Cultuur en vrije tijd en van de dienst en de raad ontwikkelingssamenwerking.

Een belangrijk aspect om de titel van FairTrade te behalen en te behouden, is actief samenwerken met Vosselaarse verenigingen, horecazaken, winkels, bedrijven en scholen. In 2010 werden deze aangesproken om minstens twee eerlijke producten aan te bieden. Zij die hun medewerking betuigden, ontvingen een oorkonde op 10 oktober 2010, de dag waarop Vosselaar officieel FairTradeGemeente werd. De zoektocht naar verenigingen, bedrijven en winkels met eerlijke producten in het gamma, werd in 2011 verder gezet. Vier nieuwe sympathisanten werden erkend met een oorkonde in het kader van het wereldfeest op 11/11/11.

Ontbijtmanden

Om de acties in het kader van FairTrade extra weerklank te geven, werd er een feestmaand in leven geroepen de erkenning als FairTradeGemeente. Hier waren een aantal activiteiten zoals de tentoonstelling rond Kempense Vrouwenkracht en de Karicartoons van Toon Beuckels, die de fantastische Vosselaarse FairTrade-cartoon tekende, waren eveneens een groot succes.

Daarnaast werden in 2010 en 2011 twee indringende films uit het EllaMira-aanbod vertoond. Duiding werd verschaft tijdens een aansluitende lezing. Naast de aandacht voor het gebruik van producten uit eerlijke handel, is ook het stimuleren van duurzame consumptie essentieel om de titel van FairTradeGemeente te behalen en te behouden. Om hieraan tegemoet te komen, boden we in 2010 ontbijtmanden aan waarin we bio-, streekeigen en FairTradeProducten aanboden. In 2011 organiseerde Vosselaar tijdens de jaarlijkse UNIZO-braderij een biomarkt. De vele positieve reacties zetten ons aan om dit jaar het initiatief te herhalen. Ook de gemeenteraadsverkiezingen willen we aangrijpen om FairTrade extra op de politieke agenda te zetten. En met zo'n gemotiveerde trekkersgroep moet dit zeker lukken.

Vastgoed

Jobs in de regio