Koning Winter aanwezig in Europa en ver daarbuiten

Print

Koning Winter aanwezig in Europa en ver daarbuiten

Koning Winter is niet alleen in België aanwezig. Ook in verschillende andere Europese landen en ver daarbuiten zorgen de extreemkoude temperaturen en hevige sneeuwval voor veel doden en andere problemen. Een overzicht.

Italië: twee treinen geblokkeerd in de sneeuw

De overvloedige sneeuwval in een deel van Italië, heeft in de nacht van woensdag op donderdag twee treinen geblokkeerd. Het autoverkeer in tal van regio's verloopt moeizaam.

In Romagna, in het centrum van het land, raakten twee treinen met 200 en 80 passagiers een deel van de nacht geblokkeerd. De treinen waren op weg naar Pescara en Ancona.

Het land kent slechts zelden koudegolven. In Capanna Margherita, in de Alpen, werd op de Mont Rose een temperatuur van -27 graden gemeten.

Tsjechië: vier doden

De koudegolf heeft in Tsjechië sinds begin deze week minstens vier mensen het leven gekost. Donderdagnacht is in Praag een dakloze doodgevroren in een geïmproviseerd onderkomen.

De temperaturen in het land lagen donderdagmorgen tussen minus 14 en minus 18 graden. In het noorden van Tsjechië vroor het tot min 28,5 graden. In veel industriezones geldt al enkele dagen een smogalarm.

Roemenië: 22 doden

In Roemenië zijn het afgelopen etmaal acht mensen door de vrieskou gestorven. Dat brengt het aantal koudedoden sinds een week op 22.In de noodoostelijke stad Radauti vroor het tot minus 31 graden. In het zuidoosten van het land raasden opnieuw sneewstormen. De autoweg van Boekarest naar de Zwarte Zee werd deels afgesloten. Tientallen treinen werden geschrapt.Turkije

Aanhoudende sneeuwval in Turkije hindert het verkeer en de energievoorziening. Op de luchthaven Ataturk in Istanboel werden woensdag 180 vluchten geschrapt. In de metropool is bijna een halve meter sneeuw gevallen.

Baltische landen: kouderecords

Het is berekoud in het Balticum. In Estland zakte het kwik in de oostelijke kleinsteden Jõgeva en Korela tot minus 29,4 graden. In Letland werd donderdagochtend in de regio Zoseni met minus 30,7 graden het kouderecord voor een tweede februari, van het jaar 1976, verbroken.

Ook op de internationale luchthaven van Riga bereikte de thermometer met minus 23,8 graden een nieuw diepterecord voor een tweede februari. In Litouwen liet de ijzige kou van minus 26 graden in de hoofdstad Vilnius donderdagmorgen waterleidingen barsten.Japan: drie doden

Een sneeuwlawine in het noorden van Japan heeft woensdagavond laat drie mensen gedood. Dat hebben lokale media bericht. Grote deden van het land gaan gebukt onder hevige winterstormen. Een man en twee vrouwen werden onder de sneeuw bedolven toen een lawine een toeristisch warme bronnen-resort in Akita trof.

Zware sneeuwval blijft grote delen van het land bestoken. Door ongevallen in de sneeuw zijn al meer dan 50 mensen om het leven gekomen, aldus lokale instanties. De weerkundigde dienst waarschuwt voor meer lawines.

Foto's Reuters/AFP

Nu in het nieuws