"Koudegolf houdt tot na het weekend aan"

Koudegolf houdt tot na het weekend aan

"Koudegolf houdt tot na het weekend aan"

Print
De meest recente weerkaarten laten de koudegolf die momenteel onze provincie in zijn grip houdt, alvast tot het einde van volgende week aanhouden. Hierbij zijn de nachten bijzonder koud waarbij het kwik kan dalen tot -10 graden en lokaal zelfs tot -12 graden. Dat vertelt HBvL-weerman Michel Nulens.

Ook overdag blijven de temperaturen negatief en we spreken dus van onvervalste ijsdagen. De koudste plekken in de provincie zijn deze waar er een dikker sneeuwtapijtje voorkomt. Immers een sneeuwlaag zorgt ervoor dat de aarde 's nachts geen warmte kan afgeven, waardoor de afkoeling versterkt wordt.

Gevoelstemperatuur

Een matige oostelijke tot noordoostelijke wind betekent bovendien dat de gevoelstemperatuur in de ochtend -20 graden bedraagt. In het weekend luwt de wind en komt bijgevolg de gevoelstemperatuur wat hoger te liggen.

Vrijdagavond en nacht kan er opnieuw wat sneeuw vallen. Sommige weermodellen voorzien 2 tot 4 cm sneeuw. De provincie kan dus wel eens tijdens het weekend bedekt worden door een dikker sneeuwlaagje, waardoor het 's nachts nog meer kan afkoelen.

Ardennen tot -18 graden

Minima van gemiddeld -12 graden zijn mogelijk en lokaal kan het kwik mogelijk nog enkele graden meer zakken. Het wordt echter niet zo koud als in de Ardennen, daar zijn minima mogelijk van -17 of -18 graden.

De opeenvolgende ijsdagen hebben wel als gevolg dat na het weekend het ijs op de vijvers wel eens voldoende dik kan zijn om te kunnen schaatsen, maar voorzichtigheid blijft toch geboden. Naar het einde van de week toe worden de nachten echter minder koud en mogelijk kan het kwik door de dag even boven het vriespunt uitkomen, al zal dit de volgende dagen nog bevestigd moeten worden.

Michel NULENS
Archieffoto

.

Nu in het nieuws