Peeters wil werknemers Bekaert weer aan werk helpen

Peeters wil werknemers Bekaert weer aan werk helpen

Peeters wil werknemers Bekaert weer aan werk helpen

Print
Vlaams minister-president Kris Peeters betreurt ten zeerste het aangekondigde banenverlies bij staalbedrijf Bekaert. De Vlaamse regering wacht de concrete resultaten van de besprekingen in de bijzondere ondernemingsraad af, maar zegt dat ze "alle instrumenten zal inzetten om de werknemers zo snel als mogelijk weer aan het werk te krijgen". Er is nog een grote vraag naar technische profielen in Vlaanderen, zegt Peeters.

Omdat Bekaert zijn activiteiten in België herschikt, heeft het de intentie 600 banen te schrappen. Minister-president Peeters, die donderdagochtend al contact had met Bekaert-CEO Bert De Graeve, wijst erop dat het niet om een delokalisatie gaat maar dat het bedrijf "te maken heeft met een forse wijziging in de vraag naar specifieke producten".

Voor Peeters bewijst dit dat het noodzakelijk is dat het 'Nieuw industrieel beleid' van de Vlaamse regering moet worden doorgezet. Dat is een overkoepelende visie op de toekomst van de industrie in Vlaanderen "waarbij de transformatie van de economie noodzakelijk en wenselijk is". Die transformatie betekent dat de aandacht moet gaan naar nieuwe en vernieuwende markten. Ook moeten er "fabrieken van de toekomst" komen, die lead plants moeten worden in het Vlaamse clusterbeleid.

"Door deze manier van werken moet er een constante innovatiebeweging ontstaan die er permanent voor zorgt dat verdwijnende industriële activiteiten of markten worden vervangen door nieuwe innovatieve activiteiten", zegt Peeters. "Dit moet zorgen voor een toename van de werkgelegenheid in de industrie in Vlaanderen en voor een verderzetting van de productiviteitsgroei van onze economie."

Belga