Wonen

Steeds meer jonge vrouwen kopen appartementen om alleen te wonen

Print

Steeds meer jonge vrouwen kopen appartementen om alleen te wonen

Steeds meer twintigers wonen op hun eentje en stellen het samenwonen uit. De vastgoedmakelaars merken dat vooral jonge hoogopgeleide vrouwen aanschuiven om kleine panden te kopen, schrijft De Standaard.

In 2010 woonden 250.000 Belgen tussen de 20 en 34 jaar alleen. Zeven jaar eerder waren het er nog 226.000, of 10 procent minder. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de Federale Overheidsdienst Economie. Vooral de groep van hoogopgeleide jongeren die alleen wonen, is sterk gegroeid: van 87.000 in 2003 naar 104.000 in 2010. Dat is een stijging van 20 procent.

Het verbaast relatiebemiddelaar Rika Ponnet niet dat jongeren minder snel gaan samenwonen. "Jongeren plannen hun leven niet meer in functie van hun relatie. De relatie wijkt voor een tweede master of hun carrièrestart. Tien jaar geleden was dat nog heel anders: jonge koppels gingen sneller samenwonen."

Dat jongeren vaker alleen wonen én investeren in vastgoed, voelt de sector vooral aan het koopgedrag van de jonge vrouwen. Edmond Kochan, zaakvoerder van Limburgs Vastgoed, krijgt de laatste jaren steeds meer vrouwen over de vloer die jonger zijn dan dertig. "Ze zijn alleenstaand, hebben een vaste job en verdienen goed. Na drie of vijf jaar beroepservaring hebben ze een spaarcentje dat ze willen investeren. De vraag naar eenpersoonsappartementen boomt."

Jonge mannen investeren minder in vastgoed dan vrouwen, aldus Kochan. "Ik heb de indruk dat jonge vrouwen veel sneller op eigen benen willen staan dan mannen."

Beeld: Photo News

Ben je nog op zoek naar een appartementje? Kijk eens op Hebbes.be voor een leuk stulpje!

NIET TE MISSEN