Bekaert wil 609 jobs schrappen in ons land

Bekaert wil 609 jobs schrappen in ons land

Bekaert wil 609 jobs schrappen in ons land

Print
Bij staalbedrijf Bekaert staan 609 banen op de helling. Het bedrijf gaat zijn activiteiten in België herschikken en wil de activiteiten in Aalter, Zwevegem, Deerlijk en Ingelmunster afslanken. Vooral de vestiging in Aalter wordt getroffen. Wereldwijd zouden er 1.250 jobs verdwijnen.

De herschikking heeft niets te maken met de competitiviteit van de Belgische vestigingen. Dat heeft de CEO Bert De Graeve donderdag gezegd. "Dit is geen vingerwijzing naar iemand", aldus De Graeve. Aan de herschikking gaat geen Belgisch gegeven vooraf, maar een wereldrealiteit.

Aalter

Bekaert moet reageren op de wereldwijde markt van de zonne-energie, waar het bedrijf met zijn zaagdraad actief op is. Die markt wordt geconfronteerd met enorme overcapaciteit en prijsdalingen, als gevolg van de gedaalde vraag. De snelheid waarmee dit is gebeurd, heeft iedereen verrast, aldus De Graeve. "In onze geschiedenis hebben we nog nooit een markt zo zien verdwijnen."

De dalende vraag is mee het gevolg van het afbouwen van de subsidiëring van zonnepanelen overal in Europa, de belangrijkste markt voor zonnepanelen. Dat allemaal noopte Bekaert tot direct ingrijpen volgens de topman.

In China verdwijnen hierdoor 1.250 banen, in België gaat het om de intentie om 609 banen te schrappen, of 22 pct van het personeelsbestand. Het gaat om 387 banen in Aalter, 102 banen in Deerlijk - waar het ontwikkelingscentrum zit -, 68 banen in Ingelmunster (engineering) en 52 in Zwevegem (staaldraadafdeling roestvast).

De Graeve zegt alles in het werk te stellen om de honderd banen die in Aalter nog overblijven, te behouden. De sanering is de zwaarste in de geschiedenis van Bekaert, aldus De Graeve.

Kosten

Bekaert wil daarnaast nog eens 100 miljoen euro kosten schrappen, met het oog op efficiëntie. Hierover wordt een studie opgestart. "Dat kan gaan om allerlei besparingen. Daar kunnen ook banen bij zijn." Directe plannen daartoe zijn er evenwel niet. Het bedrijf hoopt het aantal naakte ontslagen te minimaliseren. "Dit is een bijzonder moeilijke mededeling voor Bekaert. We hopen voor iedereen de beste oplossing uit te werken", sprak De Graeve nog.

Lees ook: Peeters wil werknemers Bekaert weer aan werk helpen