Mail gelekt die ambtenaren verbiedt om mails te lekken

Mail gelekt die ambtenaren verbiedt om mails te lekken

Mail gelekt die ambtenaren verbiedt om mails te lekken

Print
Omdat de voorbije twee jaar verschillende interne mails van het Agentschap voor Innovatie door Wetenschap en technologie (IWT) naar de pers zijn gelekt, zullen de ruim 100 Vlaamse ambtenaren van deze dienst een ‘confidentialiteitsclausule’ moeten tekenen. Het is de eerste keer dat dit in een Vlaamse administratie gebeurt.

Administrateur-generaal Veerle Lories van het IWT heeft vorige donderdag een mail gestuurd naar haar ruim 100 medewerkers waarin staat dat die binnenkort een confidentialiteitsclausule moeten ondertekenen. “Iedereen moet de nodige zorg hebben bij het omgaan van interne informatie”, aldus de mail.

Dat ambtenaren vertrouwelijk omgaan met bedrijfsinformatie en innovatiedossiers, spreekt voor zich. Verschillende bronnen weten echter dat de clausule het gevolg is van enkele perslekken, vooral naar deze krant en De Tijd.

Grond voor ontslag

Zo doen de IWT-adviseurs vaak een beroep op externe deskundigen. Zij vrezen nu dat het uitwisselen van bepaalde informatie met deze externe experts in strijd is met de clausule en eigenlijk een grond voor ontslag zou kunnen zijn.

In haar antwoord op vragen van Vlaams parlementslid Lode Vereeck (LDD), wijt voogdijminister Ingrid Lieten (sp.a) die ontevredenheid aan enkele grote veranderingen die op het agentschap werden doorgevoerd.

Transparantie en communicatie

Volgens Vereeck zit de frustratie veel dieper. “Als de IWT-directie en minister Lieten de lekken willen stoppen, moeten ze in eerste instantie gaan voor voldoende middelen, meer transparantie, betere communicatie en meer coherentie tussen ambities en beslissingen. Enkel een beter beheer kan de frustratie wegnemen”, zegt de LDD’er.

“Het is dan ook hallucinant dat er aan deze onderliggende problemen niks wordt gedaan. Integendeel, men voedt de ongerustheid en onzekerheid bij het personeel met een clausule waarvan niemand de gevolgen op de dagelijkse werking kan inschatten", besluit Vereeck.

YL
Foto EPA

MEEST RECENT