Niet alle daklozen gaan in op noodopvang De Block

Print

Niet alle daklozen gaan in op noodopvang De Block

Niet alle daklozen en asielzoekers in Brussel hebben de nacht doorgebracht in noodopvangcentra. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open Vld) had wel honderden extra plaatsen gecreëerd, maar niet iedereen ging daarop in.

Veel daklozen voelen zich niet veilig in de opvangcentra. Bovendien gelden er strikte regels en vele daklozen kozen daarom toch voor een nacht op straat. De Brusselse politie werd ingezet om daklozen op te sporen en te helpen. De treinstations blijven de volgende nachten ook uitzonderlijk open, zodat zij die niet naar de centra gaan, toch onderdak hebben. Er wordt ook soep en ontbijt voorzien.

Woensdag steeg de kritiek op staatssecretaris De Block naar een hoogtepunt na een open brief van haar eigen crisismanager Peter De Roo. De Block reageerde door te beloven dat iedereen onderdak zou krijgen.

"Er zijn 800 extra opvangplaatsen voor asielzoekers in Brussel gevonden. Er is ook een groen noodnummer, waar mensen kunnen bellen als iemand in nood is", zei De Block woensdagavond in de Kamer, tijdens het debat over de asielcrisis. "Alles is gedaan om te vermijden dat vannacht nog mensen buiten moeten slapen. Het Rode Kruis stelt 148 extra plaatsen ter beschikking, het leger 177. Ook meerdere andere organisaties en individuele burgers bieden opvangplaatsen aan."

"Ik aanvaard niet dat mensen in deze vrieskou buiten moeten slapen, ik aanvaard dat niet als staatssecretaris, ik aanvaard dat niet als huisarts en ik aanvaard dat niet als moeder. Ik ben al met dit probleem bezig nog voor ik mijn eed als staatssecretaris had afgelegd. Maar veel medewerking kreeg ik niet. Nu vriest het en plots krijg ik die broodnodige steun wel. En dan zie je dat het snel kan gaan."

Lees ook: De Block heeft al 800 extra plaatsen voor asielzoekers

Foto Belga

MEEST RECENT