Meer dan 70 doden na rellen bij voetbalwedstrijd in Egypte (video)

Print
Het aantal doden na de rellen na de voetbalwedstijd in de Egyptische havenstad Port Said is donderdag opgelopen tot 74. De autoriteiten hebben woensdagavond het leger ingezet om spelers en supporters van voetbalclub Al-Ahly weg te halen uit het stadion. Er zijn drie dagen van nationale rouw afgekondigd. Dat meldt de Egyptische staatstelevisie.

Supporters van het thuisteam, al-Masri, bestormden het veld na een 3-1 zege op Al-Ahly, een topteam uit Caïro. Ze vielen spelers en fans van al-Ahly aan. Daarbij werden onder meer stenen, flessen en vuurwerk gegooid. De vijandelijkheden zetten zich ook buiten het stadion voort. Er werd ook brand gesticht in het stadion.

Honderden mensen raakten gewond. De hulpdiensten hebben intussen 74 doden geteld, onder wie zeker één agent. "Veel mensen zijn omgekomen door verstikking en zware breuken", zegt dokter Hassan al-Isnawi, directeur van het ziekenhuis in Port Said.

Volgens het Egyptische ministerie van Binnenlandse Zaken heeft de politie al zeker 47 mensen opgepakt. De eerste minister Kamal al-Ganzouri heeft voor donderdag een crisisvergadering bijeengeroepen om de situatie te analyseren. Het persbureau Mena meldt donderdag dat de minister van Binnenlandse Zaken de directeur voor de veiligheid in de havenstad Essam Samak heeft ontslagen.

Al-Masri en al-Ahly staan bekend als aartsrivalen. De afgelopen jaren kwam het vaker tot bloederige confrontaties tussen de supporters van beide ploegen.

Sepp Blatter, de voorzitter van de wereldvoetbalbond Fifa, heeft de rellen al bestempeld als "een donkere dag" voor het voetbal. Het zou gaan om de dodelijkste voetbalrellen uit de geschiedenis.

Foto YouTube

Naar aanleiding van de dodelijke voetbalrellen in Egypte, zijn wij op zoek naar Limburgers die getuige waren van het Heizeldrama in Brussel op 29 mei 1985. Was u zelf getuige of kent u iemand? Neem dan gerust contact met ons op via hier@reageren.be. Vergeet uw naam en nummer niet achter te laten.

MEER VOETBALNIEUWS