Nederlandse Kamer wil verder onderzoek naar misbruik in Kerk

Nederlandse Kamer wil verder onderzoek naar misbruik in Kerk

Nederlandse Kamer wil verder onderzoek naar misbruik in Kerk

Print
In Nederland wil een meerderheid in de Tweede Kamer (van volksvertegenwoordigers) - van PvdA, PVV, SP en GroenLinks - dat er meer onderzoek gedaan wordt naar het misbruik binnen de katholieke Kerk en de rol van de overheid.

De SP wil dat het onderzoek uiteindelijk uitmondt in een parlementaire enquête. Dat is het zwaarste middel van de Tweede Kamer omdat getuigen onder ede worden verhoord.

Commissie-Deetman

De Kamer praat dinsdag over het rapport van de commissie-Deetman naar het seksueel misbruik binnen de Kerk. SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen zei zondag in het tv-programma "Buitenhof" dat oud-minister Wim Deetman weliswaar goed werk heeft geleverd, maar dat nog zaken onderbelicht zijn gebleven, zoals mishandeling en de positie van vrouwen.

Ook PvdA en PVV vinden dat er nog te weinig is gekeken naar de situatie van meisjes.

Vragen onbeantwoord

Daarnaast wil Gesthuizen dat verder gekeken wordt hoe het misbruik jarenlang en wijdverbreid heeft kunnen plaatsvinden en wat de overheid heeft gedaan. "Er zijn nog te veel vragen onbeantwoord", aldus PvdA-Kamerlid Khadija Arib.

D66 wacht af met welke voorstellen de andere partijen precies komen en wil horen wat de regering dinsdag in het debat naar voren brengt. Regeringspartijen VVD en CDA zien geen aanleiding voor extra onderzoek.

Foto GPD

.

Nu in het nieuws