De Wever verklaart "War on drugs" in Antwerpen

Alle beleidsniveau's moeten eindelijk hun verantwoordelijkheid nemen om onomwonden een "War on drugs" te verklaren in Antwerpen.

drombouts

Dat heeft Bart De Wever zondag laten verstaan op de nieuwjaarsreceptie van de Antwerpse afdeling van zijn partij. De N-VA-voorzitter haalde in zijn toespraak ook zwaar uit naar zowel de vakbonden als de federale regering in verband met de stakingsacties van maandag.

"De vakbonden en dan vooral de rode vakbonden vinden het nodig om te proberen het land lam te leggen en zware economische schade toe te brengen. Dat is onverantwoord en bovendien onbegrijpelijk, want het is toch hun vriend die in de Wetstraat 16 zit", aldus De Wever. "Zelfs in moeilijke economische tijden slaagde de PS er immers in om broodnodige saneringen af te blokken."

Petrochemie

Volgens De Wever moeten de Vlamingen samen vechten om te zorgen dat "werken en ondernemen beloond in plaats van bestraft wordt". Hij roept dan ook op om maandag niet deel te nemen aan de staking. "Ik hoop dat iedereen morgen aan de slag gaat, dat onze economie niet plat gaat en dat zeker hier in Antwerpen de haven en de petrochemische sector niet worden lamgelegd."

"Het is aan de overheid om de Scheldelaan maandag vrij te houden", vindt De Wever, die desnoods een politionele tussenkomst wil zien.

Drugs

"Er staan steeds meer mensen op die het evidente recht op een leuke en veilige buurt opeisen", zei De Wever over de conflicten tussen drugsdealers enerzijds en buurtbewoners en lokale handelaars anderzijds in onder meer Antwerpen-Noord en de Brederodestraat.

"De stad moet een echte partner zijn van deze bewoners." De partijvoorzitter riep alle partijen op om het N-VA-wetsvoorstel te steunen dat verslaafden die genieten van een leefloon zou verplichten om zich tot hulpverlening te richten, maar verklaarde tegelijk dat ook het stedelijke beleid meer kan doen tegen de drugsproblematiek.

Het concrete programma waar N-VA mee naar de Antwerpse kiezer trekt op 14 oktober, wordt pas in april bekendgemaakt, net als de persoonlijke ambities van De Wever. "Dat is de normale gang van zaken. Op ons ledencongres mag iedereen zijn zeg doen, ons programma wordt immers niet het boek van één man", aldus De Wever.

"Sommige partijen kondigen echter eerst aan hoe ze samen hun mandaten willen veiligstellen, en gaan dan pas hun programma bepalen", gaf hij nog een sneer naar de stadslijst die sp.a en CD&V in Antwerpen zullen vormen bij de gemeenteraadsverkiezingen.

Meer dan duizend partijleden en sympathisanten waren aanwezig op de bijeenkomst in de Zuiderkroon.

Foto Belga

Vastgoed

Jobs in de regio