Nog geen duidelijkheid over toekomst Swedish Match

Na een marathonvergadering in het Limburgse provinciehuis vrijdag, hebben vakbonden en directie van sigarenfabriek Swedish Match in Houthalen-Helchteren beslist om twee onafhankelijke revisoren aan te stellen die de cijfers van het bedrijf intensief gaan bestuderen. Als zij de directie gelijk geven, wordt de fabriek gesloten. Maar als ze de stelling van de bonden volgen, zal het bedrijf open blijven.

Bij Swedish Match, een dochter van de Scandinavian Tobacco Group, werken zo'n 407 mensen, wat overeenkomt met 310 voltijdse equivalenten. Tegen 2014 wil de directie het bedrijf sluiten, waarbij 240 banen worden geschrapt en de anderen terechtkunnen in andere vestigingen.

De vakbonden betwisten echter de argumenten die tot deze beslissing hebben geleid, en stellen dat de cijfers voor Houthalen-Helchteren heel winstgevend zijn. Die discussie over de economische leefbaarheid heeft tot een impasse geleid en een kortstondige staking tot gevolg gehad.

De hele vrijdag zaten beide partijen aan tafel om tot een vergelijk te komen. "Er is afgesproken om twee onafhankelijke revisoren aan te stellen die voor eind februari alle cijfers grondig moeten doorlichten", zegt Joris Daemen van ACV Voeding en Diensten. "Begin maart weten we dus waar we aan toe zijn."

Belga

Foto: hbvl

Nu in het nieuws