Woon- en plezierboten aankopen wordt goedkoper

Het wordt veel goedkoper om woonboten aan te kopen omdat je er in de toekomst een hypothecaire lening voor kan aangaan. De regeling geldt ook voor plezier-, horeca-, theaterboten en varend erfgoed. Dat besloot de Kamercommissie Handelsrecht zopas unaniem op initiatief van Peter Dedecker (N-VA).

jdewit

Een hypotheek aangaan kan je alleen als de verkoop ergens geregistreerd is. Zo is de verkoop van een huis geregistreerd bij de notaris. Precies door die registratie krijgt de bank een onderpand als garantie dat de lening wordt terugbetaald. Daardoor worden leningen veel goedkoper.

In België kunnen alleen commerciële boten (voor winstgevend vervoer van goederen of personen) geregistreerd worden. Dat gebeurt bij het Register van Teboekstelling. Voor de andere boten geldt dat niet, waardoor je al heel veel geld moet hebben om de lening voor zo'n boot te kunnen betalen.

Omdat nu ook de aankoop van niet-commerciële boten geregistreerd kan worden, zullen daar ook hypotheekleningen voor mogelijk zijn en dat maakt die aanschaf goedkoper.

JDW

Foto: Jan Van der Perre

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER