Erdogan: "Franse genocidewet is discriminerend en racistisch"

Erdogan: Franse genocidewet is discriminerend en racistisch

Erdogan: "Franse genocidewet is discriminerend en racistisch"

Print
De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan heeft dinsdag de door de Franse senaat goedgekeurde genocidewet bestempeld als "onverantwoord", "discriminerend en racistisch" en "een aanslag op de vrije meningsuiting".

Het "Hogerhuis" van het Franse parlement had maandag ingestemd met een eerder al door de Assemblée goedgekeurde tekst, waardoor het in Frankrijk voortaan op straffe van hoge boetes en/of gevangenisstraf verboden is de Turkse "genocide" op haar Armeense bevolking (1915-1916) tijdens de nadagen van het Ottomaanse Rijk te ontkennen.

Erdogan deed zijn uithaal naar Frankrijk voor het Turkse parlement. De Turkse premier kondigde aan dat hij "stap voor stap" de sancties tegen Frankrijk zal instellen waarmee Ankara nog voor de goedkeuring van de wet had gedreigd.

Handtekening Sarkozy

De Franse president Nicolas Sarkozy, fel voorstander van de wet, moet de wettekst nu binnen de 15 dagen met zijn handtekening bekrachtigen - in principe een formaliteit.

Volgens Ankara moet de wet vooral gelezen worden als een tactisch manoeuvre in het vooruitzicht van de presidentsverkiezingen, waarvoor Sarko momenteel over slechte papieren beschikt.

Gematigd

Volgens het agentschap Afp klonk Erdogans kritiek "gematigder" dan Parijs had verwacht of gevreesd.

Reeds na de goedkeuring van de tekst door de Assemblée, midden december, was Turkije begonnen met maatregelen zoals het tijdelijk terugroepen van zijn ambassadeur en het inperken van de bilaterale militaire samenwerking.

Juppé kritisch

In Frankrijk zelf loopt ook niet iedereen hoog met de wet op. Zelfs minister van Buitenlandse Zaken Alain Juppé bekritiseerde ze als "ondoelmatig". Zijn ministerie had maandag de senatoren nog vergeefs tot "bezonnenheid" opgeroepen.

Sommige reacties blonken uit door voorspelbaarheid: Armenië "verwelkomde" de wet, Azerbeidzjan -het buurland waarmee Armenië al enkele oorlogen heeft gevoerd over het betwiste gebied Nagorno-Karabach- vond de tekst dan weer een aanfluiting van de "waarden van democratie, mensenrechten en meningsvrijheid".

Foto: AFP

MEEST RECENT