Cardioloog Pedro Brugada krijgt Ebbenhouten Spoor

Cardioloog Pedro Brugada krijgt Ebbenhouten Spoor

Cardioloog Pedro Brugada krijgt Ebbenhouten Spoor

Print
De bekende cardioloog Pedro Brugada heeft dinsdagmiddag in het Vlaams parlement de Ebbenhouten Spoor gekregen. Met deze uitreiking zet de N-VA een verdienstelijke nieuwe Vlaming in de bloemetjes. Het gaat om een initiatief van senator Louis Ide.

Voor Ide is Brugada het typevoorbeeld van een perfecte integratie en een absolute autoriteit onder de hartspecialisten. Zo is hij de ontdekker van het syndroom van Brugada, een aandoening waarbij de elektrische activiteit van het hart is verstoord, wat leidt tot een verhoogde kans op een plotse hartstilstand.

Brugada is ook gekend voor zijn opmerkelijke standpunten. Zo is hij er voorstander van dat de samenleving bepaalde medische ingrepen bij rokers niet langer terugbetaalt. "Want de ziektes die ze krijgen, kunnen ze voorkomen door te stoppen met roken", aluds Brugada, zelf een ex-roker. Brugada is als Catalaan en Vlaming ten slotte sterk vertrouwd met de noties van nationaliteit, identiteit en migratie. Ook daarover heeft hij een uitgesproken mening.

Dankwoord

In zijn dankwoord wees de geëmotioneerde cardioloog op de gelijkenis tussen de Vlaming en de Catalaan: "ze zijn beiden serieus, in het werk en het studeren, maar ook in het genieten". Hij zag de onderscheiding als een beloning van de inzet in de maatschappij, "die nog maar pas begonnen is".

Eerder kregen Gilbert Nyatanyi ("Gilberke" van 'Alles kan beter'), bokser Sugar Jackson, chirurg Nasser Nadjmi en atlete Svetlana Bolshakova al de Ebbenhouten Spoor.

Foto Photo News

MEEST RECENT