"Ratingbureaus aan banden leggen zal kapitaalmarkten verstoren"

Ratingbureaus aan banden leggen zal kapitaalmarkten verstoren

"Ratingbureaus aan banden leggen zal kapitaalmarkten verstoren"

Print
Kredietbeoordelaars verlagen de laatste tijd bijna maandelijks de rating van bepaalde (EU-)landen. Omdat die kredietverlagingen het economisch herstel van die landen, en bij uitbreiding dat van de hele eurozone, bemoeilijkt, wil de Europese Unie de ratingbureaus aan banden leggen. Maar die verdedigen zich.

"Er bestaat een substantieel risico dat deze voorstellen de verstoring van de Europese kapitaalmarkten zullen voeden", zei Susan Launi van ratingbureau Fitch dinsdag in het Europees Parlement.

"Fitch is het eens met het algemene doel van de voorstellen om de concurrentie en de transparantie in de ratingmarkt te versterken. We denken echter dat veel van de recente voorstellen van de Commissie zullen leiden tot minder concurrentie, minder transparantie en een grotere afhankelijkheid van ratings", aldus de topmedewerkster van Fitch.

De Europese Commissie kwam in november al met een pakket wetgevende voorstellen naar voren, maar zwakte die later al af door niet langer te voorzien in een afscherming van probleemlanden tegen kredietverlagingen.

Belga
Archieffoto AFP