Matrassenfabrikant uit Opglabbeek belooft niet-stakers premie

Matrassenfabrikant uit Opglabbeek belooft niet-stakers premie

Matrassenfabrikant uit Opglabbeek belooft niet-stakers premie

Print
Het bedrijf Veldeman Bedding uit Opglabbeek belooft een premie van 30 euro bruto aan werknemers die komende maandag, op de nationale stakingsdag, komen werken. Dat meldt de socialistische vakbond en wordt bevestigd door de directie van het bedrijf. De vakbond spreekt van intimidatie.

Veldeman Bedding, een producent van bedden en matrassen, beloofde de premie omdat het bedrijf veel orders te verwerken heeft. "We werken vooral voor het buitenland en onze buitenlandse klanten begrijpen de staking niet", zegt hr-verantwoordelijke Willy Vandecruys. De premie is volgens het bedrijf een succes. Het aantal wernemers dat wil staken, zou gehalveerd zijn tot een twintigtal van de 150.

De vakbond heeft het over intimidatie. "Het bedrijf spreekt in op de werknemers, die schrik hebben", zegt Willy Mebis, secretaris bij de Algemene Centrale van ABVV in Limburg. Volgens hem kreeg de stakingsoproep aanvankelijk veel navolging. "Er resten ons nog verschillende dagen om de mensen op hun verantwoordelijkheid te wijzen", klinkt het.

Professor emeritus Arbeidsrecht Roger Blanpain ziet niet meteen een juridisch probleem met de premie. "Er is het recht op staking en het recht op werk, beide zijn evenwaardig. Iemand die niet werkt, krijgt van de vakbond ook een betaling", klinkt het. De professor denkt overigens dat iemand die overtuigd is te staken, dat sowieso ook zal doen.

Foto: oco.be

Nu in het nieuws