EU weigert nog Iraanse olie in te voeren

De Europese Unie gaat voortaan geen ruwe olie meer invoeren vanuit Iran. Dat hebben de ministers van Buitenlandse Zaken maandag beslist op een bijeenkomst in Brussel. Daarmee volgt Europa het Amerikaanse voorbeeld. Wat dat zal betekenen voor de olieprijs, is nog niet geweten.

fvranckx

"De sancties moeten ervoor zorgen dat Iran ons verzoek om de onderhandelingen over het nucleaire programma te hervatten ernstig neemt", zo lichtte de hoge vertegenwoordigster van het Europees buitenlands beleid Catherine Ashton de beslissing toe.

"Er is geen andere keuze", licht Belgisch minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders het Europese embargo toe. "Dit is de enige oplossing om Iran opnieuw aan de onderhandelingstafel te krijgen en een militaire escalatie van het conflict te vermijden."

De EU verbiedt de lidstaten om nieuwe oliecontracten te sluiten. Voor lopende contracten wordt een overgangsperiode tot juli voorzien. Verder wordt ook onder meer een importverbod op petroleumproducten voorzien en blokkeert Europa de tegoeden van de Iraanse centrale bank.

Bevoorrading

Vooral het olie-embargo is een erg zware straf voor Iran, dat jaarlijks 20 procent van zijn olie naar de EU transporteert. Maar ook voor sommige Europese staten belooft de oliebevoorrading in de problemen te komen. Zo kopen Griekenland en Italië respectievelijk 25 en 13 procent van hun olieconsumptie in Iran. Ons land is voor "maar" 7 à 8 procent afhankelijk van de Iraanse export.

Andere landen als Saoedi-Arabië zouden wel toezeggingen doen om het wegvallen van de Iraanse export wat op te vangen.

De EU en de VS proberen om ook de Aziatische landen - Iran verkoopt het grootste deel van zijn olie-export aan onder meer China en India - ervan te overtuigen om geen Iraanse olie meer af te nemen maar dat lukt voorlopig amper.

Belga Foto AP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER