Hevige zonnevlam stuurt wellicht plasmawolk naar de aarde

Op de zon heeft zich maandagochtend vroeg een hevige uitbarsting voorgedaan, zo heeft de gespecialiseerde website Spaceweather.com gemeld. Vrijwel zeker zet een plasmawolk (CME) koers in de richting van de aarde.

De zonnnevlam deed zich omstreeks 05.00 uur Belgische tijd voor, vanuit zonnevlek 1402. Deskundigen evalueren de kracht van de explosie als M9, wat de drempel is tot de X-klasse, die van de meest gewelddadige uitbarstingen. Die laatste kunnen tot het uitvallen van radioverbindingen en elektriciteistcentrales op aarde leiden.

De schokgolf, die een snelheid van 2.200 km per uur zou hebben, zou de aarde binnen de komende 40 uur kunnen bereiken. Wanneer een CME botst met het magnetisch veld van de aarde, kan dit poollicht veroorzaken. Of dit het geval zal zijn, is nog niet zeker.

Poollicht België twitterde dat alvast een protonenstorm van de matige S2 klasse actief is. Bij een protonenstorm naar aanleiding van zeer zware uitbarstingen op de zon kruisen protonen aan lichtsnelheid door de ruimte. Zij kunnen satellieten beschadigen en zijn ook niet zonder gevaar voor astronauten.

Zondagmorgen is later dan verwacht een andere plasmawolk met onze planeet gebotst. Boven bijvoorbeeld Noord-Amerika, Zweden en Groenland waren heldere en schitterende aurora's te zien.

Belga

Nu in het nieuws