Eric Van Rompuy ergert zich aan "drama queen" Muyters

Vlaams parlementslid Eric Van Rompuy (CD&V) stoort zich aan de emotionele manier waarop Vlaams minister Philippe Muyters gereageerd heeft op het nieuwe mailincident. "De traantjes van Muyters maken op mij weinig indruk", zo staat zondag te lezen op zijn blog. "En na Bert Anciaux kunnen we de "drama queen" missen in de Vlaamse politiek. Van Rompuy haalt ook uit naar N-VA-voorzitter Bart De Wever.

fvangarderen

Minister Muyters werd afgelopen donderdag in verlegenheid gebracht door een uitgelekte mail. Het ging om een mail tussen een kabinetsmedewerker van Muyters en de N-VA-fractie in het Vlaams Parlement. Uit de mail zou kunnen afgeleid worden dat Muyters in het parlement zou gelogen hebben over de begroting van 2009.

Op een inderhaast georganiseerde persconferentie gaf een zwaar aangeslagen Muyters toe de mail en het taalgebruik in de mail zware fouten waren, maar tegelijk ontkende de N-VA-minister formeel dat hij had gelogen en hekelde hij de "heksenjacht" die tegen hem wordt gevoerd.

"Niet wenen in deze stiel"

Over de grond van de zaak spreekt Van Rompuy zich niet uit op zijn blog. "Persoonlijk denk ik niet dat hier sprake is van kwade trouw maar misschien heeft de oppositie nieuwe elementen? ", aldus Van Rompuy.

Maar vooral de emotionele manier waarop Muyters zich heeft verdedigd, kent weinig genade bij de ervaren Van Rompuy. De CD&V'er betreurt de "dramatisering" van het verhaal. "Een wenende minister gesteund door zijn partijvoorzitter en vicepremier die zich beklaagt over het "onrecht en de onmenselijkheid van de politiek". Jongens toch, als je niet tegen kritiek kunt moet je aan deze stiel niet beginnen", klinkt het scherp.

Als Muyters recht in zijn schoenen staat, hoeft hij volgens Van Rompuy geen schrik te hebben van het parlement. En dan heeft hij de ruggesteun van zijn partijvoorzitter ook niet nodig. "Dat is veeleer een bewijs van zwakte", meent Van Rompuy.

"Ongeloofwaardig"

De manier waarop De Wever zijn minister in bescherming heeft genomen, met name door te stellen dat Muyters geviseerd wordt en dat er sprake is van een "verruwing" van de politieke zeden, is volgens Van Rompuy weinig geloofwaardig.

Volgens hem buit De Wever de zaak politiek uit. "Mag ik even Bart De Wever citeren? De geldtransfers naar Wallonië zijn 'een infuus, zoals drugs voor junkies'. De Vlaamse partijvoorzitters van de meerderheid zijn 'nuttige idioten' en ze verkondigen in het Parlement 'zattemanspraat'. Di Rupo was "incompetent" en 'perfide'. Moet ik het lijstje nog aanvullen met al degenen die hij 'dom' heeft genoemd? ", aldus Van Rompuy. "De Wever mag iedereen beledigen en de les lezen, maar wee hij die aan de N-VA durft raken", luidt het.

Vastgoed

Jobs in de regio