President Saleh heeft Jemen verlaten

President Saleh heeft Jemen verlaten

President Saleh heeft Jemen verlaten

Print
President Ali Abdullah Saleh is zondagavond uit Jemen vertrokken. Hij zou de macht hebben overgedragen aan zijn plaatsvervanger, die op 21 februari formeel de nieuwe president wordt.

Het vertrek van Saleh is onderdeel van een door Jemens buurlanden en door de Verenigde Staten ondersteunde regeling die een eind moet maken aan de politieke crisis in het land.

Al bijna een jaar eisten Jemenitische betogers het vertrek van Saleh, die 33 jaar aan de macht is geweest. Demonstranten en mensenrechtengroepen hebben kritiek op de deal, omdat Saleh gevrijwaard is van een proces. Zij willen dat de ex-president terechtstaat voor zijn aandeel in de dood van betogers.

Excuses

Naar verluidt is Saleh naar de Verenigde Staten getrokken, waar hij verder verzorgd zal worden aan de verwondingen die hij vorig jaar opliep. Voor zijn vertrek van op de luchthaven vroeg de man nog excuses aan zijn bevolking, wegens "mogelijke fouten".

Mogelijk keert Saleh volgende maand terug naar Jemen, waar hij voorzitter van zijn partij, het Algemeen Volkscongres, blijft. Hij zou er goede hoop op hebben dat iemand uit zijn entourage de nieuwe president wordt.

.

Nu in het nieuws