Milquet pleit voor administratieve boetes voor 14-jarigen

Milquet pleit voor administratieve boetes voor 14-jarigen

Milquet pleit voor administratieve boetes voor 14-jarigen

Print
Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (cdH) presenteert binnen enkele dagen een wetsontwerp dat de gemeenten de mogelijkheid zal bieden om administratieve boetes toe te passen op 14-jarigen. Dat heeft ze zondag meegedeeld op de Franstalige zender RTL-TVi.

Milquet werkt momenteel aan een nationaal veiligheidsplan voor de periode tot 2015. In dat plan zal volgens haar speciale aandacht worden besteed aan de strijd tegen familiaal geweld en geweld tegen vrouwen.

Onbeschoft gedrag op straat, waarvan met name jonge meisjes vaak slachtoffer zijn, wil Milquet ook aanpakken. Binnen enkele dagen presenteert de minister een wetsontwerp dat het voor gemeenten mogelijk maakt administratieve sancties toe te passen op 14-jarigen.

Momenteel ligt de minimumleeftijd op 16 jaar. Wanneer gemeenten ervoor kiezen ook jongeren vanaf 14 jaar administratieve boetes te geven, moet een bemiddeling plaatsvinden in aanwezigheid van de ouder(s) of voogd.

Het regeerakkoord van de regering-Di Rupo bevat een passage waarin een versterkt kader van administratieve sancties in het vooruitzicht wordt gesteld. Zo zal het ook mogelijk worden hogere boetes toe te passen.

Eigenlijk gaat het om een oud idee van voormalig minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom (Open Vld). De sp.a en dan vooral de Antwerpse burgemeester Patrick Janssens willen de grens op 12 jaar brengen.

Meer over deze discussie vindt U op de expertenpagina van John De Wit.

Belga

Foto: Photonews

MEEST RECENT