"Di Rupo moet met deelstaten praten over details staatshervorming"

Di Rupo moet met deelstaten praten over details staatshervorming

"Di Rupo moet met deelstaten praten over details staatshervorming"

Print
Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) vindt dat premier Elio Di Rupo (PS) in de nabije toekomst overleg moet plegen met de deelstaten zodat de burger snel duidelijkheid krijgt over de hypothecaire aftrek, kinderbijslag, dienstencheques, enzovoorts. Dat zei hij zondag in het één-programma 'De Zevende Dag'.

In navolging van de vragen die eerder deze week rezen over de toekomst van de fiscale aftrek van woonkredieten merkte de minister-president op dat de nieuwe eerste minister nog niet op officieel bezoek is geweest in Vlaanderen, Wallonië of Brussel.

"Mocht hij dat willen, dan kan dat direct georganiseerd worden", klonk Peeters uitnodigend. "Want de premier moet zorgen voor overleg in de transitieperiode. Het is heel belangrijk dat de premier aan de deelstaten duidelijk maakt hoe de staatshervorming gaat uitgevoerd worden."

Op het kabinet van de eerste minister reageerde men verbaasd op die oproep en wordt gezegd dat Di Rupo vrijdagmiddag daarover een vergadering heeft gehad met de vier minister-presidenten.

Peeters wil ook het tempo van de staatshervorming opdrijven. Het uitvoeringscomité, waarin de federale regeringspartijen en de groenen de hervormingen concreet zullen uitwerken, mag volgens de Vlaamse minister-president niet wachten tot maart om bijeen te komen. Peeters zelf verwacht op 15 februari het rapport van de Vlaamse administratie over de impact van de hervormingen op Vlaanderen.

Foto Isopix

.

Nu in het nieuws