FBI pakt ook bij ons beruchte Kimble op

FBI pakt ook bij ons beruchte Kimble op

FBI pakt ook bij ons beruchte Kimble op

Print
De FBI heeft Megaupload.com, een grote site voor illegale downloads, gesloten en de beheerders ervan laten oppakken. Onder hen een oude bekende: Kim Schmitz.

Kim 'Kimble' Schmitz is een 37-jarige flamboyante Duitser met een overmatig lichaamsgewicht, die in de jaren negentig naam maakte als hacker, vervolgens steenrijk werd met verschillende internetbedrijven, onder meer voor het beveiligen van gegevens, daarna even in de cel belandde voor fraude en tenslotte opnieuw schatten verdiende met de website Megaupload.com.

Straatrace

Schmitz is ook een liefhebber van dure wagens en races. In die hoedanigheid haalde hij bij ons de krantenkoppen in september 2004. Hij hield toen in de provincie Antwerpen straatraces met zijn 500 PK sterke Mercedes, samen met een paar vriendjes van hier. Bij één zo'n race reed zo'n vriend een vrouw aan in Kessel bij Nijlen.

Het slachtoffer, schoolopzichter Lauren Horemans, raakte daarbij gewond. Kim Schmitz kwam even later ter plaatse. In plaats van de kreunende vrouw te helpen, filmde hij haar alleen maar geamuseerd met zijn videocamera. Vtm zond een dag later beelden uit van de straatrace die door Schmitz en zijn vrienden zelf waren gemaakt. Te zien was hoe ze aan 240 km per uur reden op de A12 en lachend door een rood licht vlamden.

Schmitz is later uitgeweken naar Nieuw-Zeeland, waar hij in het duurste huis van het land zou wonen, een stulpje van 30 miljoen euro. Hij riskeert nu een jarenlange gevangenisstraf. In het kader van de door de Amerikanen scherp opgevoerde strijd tegen internetpiraterij, heeft de FBI over heel de wereld een stuk of zeven kopstukken van Megaupload.com in de boeien laten slaan. Megaupload.com was een van de populairste sites voor het illegaal downloaden van muziek, films en games. Schmitz en collega's verdienden er tot 10 miljoen euro per jaar mee.

In Amerika is wetgeving in de maak die een veel strenger optreden moet mogelijk maken tegen illegale sites. Reuzen als Wikipedia, Twitter en Google vrezen dat de regelgeving tot censuur zal leiden. Ook de Europese Commissie vindt dat de Amerikanen te ver gaan: "Te snel rijden mag niet, maar je zet toch ook geen verkeersdrempels op een snelweg", twitterde eurocommissaris Neelie Kroes.

Hackers slaan hard terug

Het hackerscollectief Anonymous reageerde met een ongezien offensief op de sluiting van MegaUpload. Meer dan 5000 hackers stuurden zo veel mogelijk aanvragen naar een aantal sites, waar onder die van het Amerikaanse ministerie van Justitie, waardoor die crashten. In totaal nam het totale internetverkeer met 13 procent toe tijdens de aanval. Ook diverse sites van de muziekindustrie gingen plat. DH

DIRK HENDRIKX

Foto Reuters

MEEST RECENT