Mediatycoon Murdoch gaat fors dokken voor afluisterschandaal

De Britse tak van Rupert Murdochs media-imperium gaat forse schadevergoedingen betalen aan beroemdheden, sportlui, politici en gewone burgers die het slachtoffer zijn geworden van het afluisterschandaal van de tabloid News Of The World. Het totaal-bedrag loopt in de miljoenen euro’s.

mimeers

Groot-Brittannië stond vorig jaar op zijn kop toen uitlekte dat de rioolkrant News Of The World telefoonhacks gebruikte om aan sappige verhalen te komen van beroemdheden, politici en sportlui. Maar ook gewone burgers bleven niet gespaard.

De bal ging aan het rollen toen speurders van Scotland Yard ontdekten dat journalisten van de krant toegang hadden tot de voicemailberichten van Milly Dowler, een 13-jarig meisje dat ontvoerd en vermoord werd in 2002.

Hacken voicemailboxen

Het bleek het topje van de ijsberg, ex-werknemers van News Of The World verklaarden dat het hacken van voicemailboxen schering en inslag was op de redactie. Alles was goed om primeurs te scoren. Het schandaal nam zulke proporties aan dat de steenrijke Australische eigenaar Rupert Murdoch (80) niets anders kon dan de 168 jaar oude krant opdoeken.

Gisteren werden door een rechtbank in Londen forse schadevergoedingen toegekend aan de gedupeerden van de roddelkrant. Bekendste naam is de Britse acteur Jude Law. Tussen 2003 en 2006 schreef News Of The World zestien smeuïge artikels over het privéleven van de acteur. Law kreeg een schadevergoeding van 156.000 euro toegekend.

Voetballer/minister/actrice

Ook zijn ex-vrouw, actrice Sadie Frost, mag een forse schadevergoeding op haar bankrekening schrijven (60.000 euro). Andere bekende namen die geld krijgen, zijn voetballer Ashley Cole van Chelsea, ex-ministers John Prescott, Chris Bryant en Tessa Jowell, en rugbyspeler Gavin Henson.

Na het voorlezen van het vonnis bood advocaat Michael Silverleaf in naam van de opgedoekte krant de slachtoffers zijn diepste verontschuldigingen aan.

2,4 miljoen euro

De hoogste schadevergoeding - 2,4 miljoen euro - werd eerder al uitbetaald aan de familie van Milly Dowler. Ook de moeder van een ander vermoord meisje kreeg geld. De rechtszaak telde 36 gedupeerden, waarvan 15 schadevergoedingen werden bekendgemaakt.

RD Foto EPA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio