Johanna ‘Jeanneke’ Guiljam (80) wint ‘prijs van de gemeente’

Met de 80-jarige ‘Jeanneke’ Guiljam, die ruim 35 jaar verblijft in de Boechoutse Arkgemeenschap, een leefgroep waar mensen met en zonder beperking samen leven, gaat ‘de prijs van de gemeente’ dit jaar wel naar een zeer speciaal iemand. ‘Een dorpsfiguur die mensen dichter bij elkaar brengt’, stond er bovenaan het rapport van de jury. “Zonder Jeanneke zou Boechout er helemaal anders uitzien,” vertelt inwonend begeleidster Marleen Van Volsem (59) die zich al geruime tijd ontfermt over Jeanneke en haar, samen met enkele andere begeleiders, voordroeg voor deze prijs. Vanaf 1975 wordt Jeanneke, die haar moeder verloor in het kinderbed en als wees opgroeide in verscheidene tehuizen, opgevangen in Arkgemeenschap ‘De Madonna’ in Boechout. “Gans haar leven was ze,ondanks haar lichte beperking, begaan met andere mensen,” vertelt Marleen.

Patrick Vandyck

Met de prijs is een bedrag gemoeid van 500 euro. “Dat geld interesseert me niet,” lacht ze. Elke dag kijkt ze naar de televisie. “Maar alleen naar ‘Thuis’,” lacht ze aan. “Ik heb vroeger nog toneel gespeeld en ik vind dat die acteurs van ‘Thuis’ dat goed doen.” Ook op muzikaal vlak kan ‘dat grijs madammeke’ nog goed uit te voeten. “Ik speel iedere dag piano. Vroeger zong ik ook in het kerkkoor. Maar alleen tijdens begrafenissen."

Jeanneke gaat als laureaat niet de minste kandidaten vooraf. Ook succesvol ruiter Mauro Taeymans, Carl Depauw, algemeen directeur van het MAS in Antwerpen en De Boechoutse KWB waren genomineerd.

Patrick Vandyck

Meer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

GVA Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio