Radicale anti-Kabila-groepen in vizier van Staatsveiligheid

Radicale anti-Kabila-groepen in vizier van Staatsveiligheid

Radicale anti-Kabila-groepen in vizier van Staatsveiligheid

Print
De inlichtingendiensten van de Europese landen houden de radicale anti-Kabila-groepen binnen de Congolese diaspora nauwlettend in het oog, na verscheidene geweldplegingen en ontsporingen van geweld. Dit meldt het weekblad Le Vif.

In België houdt de Staatsveiligheid verscheidene groepjes in het oog, die soms geïnfiltreerd zijn door vandalen, van wie sommigen betrokken waren bij de rellen van december 2011 in Brussel (foto).

"De harde kern in België telt 25 tot 30 leden", zei een specialist binnen de veiligheidsdiensten. "Ze komen in cafés bijeen, hebben leiders per zone aangeduid en organiseren hun slag met de steun van andere 'strijders' uit Parijs en Londen. Er is een mate van coördinatie tussen deze ultra's, ook al is de beweging internationaal weinig gestructureerd en mistig."

Rond deze groepen cirkelen sympathisanten die tegen Kabila zijn en soms ook stadsbendes die van de betogingen misbruik maken om vandalisme te plegen.

Bij de Congolese oppositiepartij UDPS wordt ontkend dat de partij de Congolezen in het buitenland tot geweld zou oproepen, ook al desavoueert partijleider Etienne Tshisekedi de 'strijders' niet. Volgens de UDPS worden sommige vandalen door het bewind betaald om de oppositie in diskrediet te brengen.

Radicale tegenstanders van Kabila plegen ook geweld tegen prominenten die dichtbij het bewind staan. Verscheidene van deze mensen hebben voortaan politiebescherming nodig wanneer ze in Europa reizen.

Foto Belga

Nu in het nieuws