Mogelijk skiërs met airbag tijdens Winterspelen 2014

Mogelijk skiërs met airbag tijdens Winterspelen 2014

Mogelijk skiërs met airbag tijdens Winterspelen 2014

Print
De Internationale Skifederatie FIS en de Italiaanse sportkledijfabrikant Dainese hopen om tijdens de volgende Winterspelen in het Russische Sotchi enkele atleten uit te rusten met prototypes van veiligheidsairbags.

De FIS en Dainese, gespecialiseerd in bescherming voor motorrijders, werken al bijna drie jaar aan de invoering van de airbag in het skiën. De technologie bestaat uit opblaasbare bescherming die bij een val de nek, rug en schouders beschermt. "Valpartijen zijn altijd mogelijk, maar ons doel is ervoor te zorgen dat de skiërs geen ernstige blessures oplopen", verklaarde Günter Hujara van de FIS.

Eind 2012 zou er een prototype moeten zijn. In 2013 moet dat dan verder worden verfijnd, zodat het in Sotchi 2014 door één of enkele atleten getest kan worden.

De moeilijkste taak die nog rest is het vinden van een algoritme dat toelaat te bepalen wanneer het systeem moet opblazen. Daartoe zijn nog bijkomende tests en analyses nodig. Enkele topskiërs toonden zich bereid om daaraan mee te werken, zoals de Noor Aksel Lund Svindal, de Canadees Erik Guay en de Italiaan Christof Innerhofer.

Belga

Foto AFP

Meer sportnieuws