Schrikkelseconde blijft

Schrikkelseconde blijft

Schrikkelseconde blijft

Print
We gaan nog minstens tot 2015 met schrikkelseconden blijven rekenen in onze tijdrekening. De meeste landen willen er van af, maar vooral Groot-Brittannië ligt dwars en de internationale gemeenschap is tijdens een lang debat in Génève donderdag niet tot een beslissing gekomen.

Schrikkelseconden zijn ingevoerd in 1972. Omdat de aarde niet altijd precies even snel rond zijn as draait (één draaiing staat voor één cyclus van 24 uur), loopt onze tijd na verloop van tijd niet meer perfect gelijk met de zonnetijd.

Om daar aan te verhelpen, worden de atoomklokken die wereldwijd onze tijd aangeven, met centrale verwerking bij het BIPM in Sèvres bij Parijs, af en toe één seconde achteruit gezet. Sinds 1972 is dat 25 keer gebeurd. Het wordt telkens eind december of einde juni gedaan.

Risico

De tijdsaanpassing is elke keer extra werk voor de technische beheerders van de grote systemen bij banken, telecommunicatie, luchtvaart, internet etc. Volgens de tegenstanders is er ook een veiligheidsrisico: de gps-systemen in vliegtuigen volgen de zonnetijdsaanpassingen niet en aangezien een vliegtuig behoorlijk snel gaat, zou dat verschil van een seconde erge gevolgen kunnen hebben.

Groot-Brittannië is gehecht aan de schrikkelregeling omdat de basis voor tijdrekening nu in hun land ligt: de nulmeridiaan loopt door het Engelse stadje Greenwich. Vandaar Greenwich Mean Time (GMT). Als de zon daar op zijn hoogst staat, is het 12 uur 's middags 'wereldtijd'.

Schrikbeeld

Als de schrikkelseconde wordt afgeschaft, maakt dat niet meer uit. Dan gelden de atoomklokken als referentiepunt. En het hoofdkwartier komt dan dus bij de Fransen te liggen. Dat schrikbeeld is dus weer afgewend voor enkele jaren.

De discussie over de schrikkelseconde (die niks met het schrikkeljaar te maken heeft; die is het gevolg van de draaiing van de aarde rond de zon) is intussen al twaalf jaar bezig. Op 30 juni dit jaar zal de volgende schrikkelseconde worden toegevoegd.

Als gewone burger zullen we daar opnieuw niets van merken. Het duurt bijna een eeuw vooraleer je een volledige schrikkelminuut zou hebben, als je de schrikkelseconden zou laten vallen.

DH

Nu in het nieuws