Minister Bourgeois beschermt erepark bombardement in Mortsel

Minister Bourgeois beschermt erepark bombardement in Mortsel

Minister Bourgeois beschermt erepark bombardement in Mortsel

Print
Mortsel - De handtekening is gezet onder het voorlopige beschermingsbesluit van het erepark en het monument voor de slachtoffers van het bombardement in Mortsel, op 5 april 1943. Daarmee zet minister Geert Bourgeois (N-VA), bevoegd voor onder meer Onroerend Goed, het licht op groen voor de procedure richting de definitieve bescherming.
Het erepark is gelegen aan de begraafplaats van Mortsel-Dorp aan de Lepelstraat. Naast het monument van de Weerstand nam de minister ook volgende zaken op in het beschermingsdossier: de kruisvormige aanleg van de begraafplaats en de nabijgelegen graven van de families Gevaert, Mayer-Van den Bergh en Rosseels.

“De historische waarde van dit erepark is bijzonder groot”, stelt minister Bourgeois (foto). “Het vormt nog het enige materiële ankerpunt in de stad dat herinnert aan het zwaarste bombardement in de Benelux tijdens de Tweede Wereldoorlog. De impact van het gebeuren op de Mortselaars en de inwoners van de omliggende steden en dorpen is onmiskenbaar.” Na de handtekening van de minister volgt nu nog onder andere een openbaar onderzoek. In principe moet dan over een jaar de definitieve bescherming rond zijn.

SSl

Foto Belga
Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio