Thuis afgedrukte overheidsdocumenten zijn geldig

Thuis afgedrukte overheidsdocumenten zijn geldig

Thuis afgedrukte overheidsdocumenten zijn geldig

Print
Thuis afgedrukte overheidsdocumenten zullen in de toekomst rechtsgeldig zijn. De Kamer keurde zopas unaniem een wetsvoorstel van Bart Somers (Open Vld) goed om dat mogelijk te maken.

Iedereen kent het probleem. Je moet bij je gemeente een document gaan halen: een uittreksel uit het strafregister, een geboortebewijs.

De gemeenten leveren jaarlijks 2,5 miljoen documenten aan hun burgers af. Die burgers moeten soms urenlang in de rij staan vooraleer het hun beurt is om de documenten te bestellen en af te halen, zeker in de grote steden. Dat is enorm veel tijdverlies. Terwijl die documenten ook gewoon per mail zouden kunnen worden verstuurd, waarna de burger die thuis zou kunnen afdrukken.

Print

Dat kan echter momenteel niet. Er staat immers geen "echte" handtekening op die print. De rechtbanken aanvaarden afgeprinte documenten niet.

Dat verandert nu. Afgedrukte overheidsdocumenten die door de gemeenten gemaild zijn, zullen in de toekomst ook rechtsgeldig zijn.

Bart Somers (foto) zegde dat hij in Mechelen een grote nieuwe lokettenzaal heeft gebouwd om alle burgers die documenten komen ophalen, op te vangen. "Ik hoop dat we die zaal binnen vijf jaar voor iets anders kunnen gebruiken".

JDW

Foto Ludo Mariën

Nu in het nieuws