Voormalig Gents burgemeester Gilbert Temmerman (83) overleden

Voormalig Gents burgemeester Gilbert Temmerman (83) overleden

Voormalig Gents burgemeester Gilbert Temmerman (83) overleden

Print
In Oudenaarde is donderdagmiddag de socialistische minister van staat Gilbert Temmerman (83) onverwacht overleden. Dat bevestigt het kabinet van de Gentse burgemeester Daniël Termont.

De Gentse oud-burgemeester werd onwel en overleed in het station van Oudenaarde.

Gilbert Temmerman werd geboren op 25 februari 1928 in Ledeberg en studeerde aan het Stedelijk Instituut voor Handel. Hij werkte als gemeentebediende, was propagandist voor de socialistische vakbond ACOD en secretaris van het "Comité voor Arbeidsopvoeding", de voorloper van Curieus.

Temmerman was in 1947 proeflezer voor het dagblad Vooruit. Hij volgde een cursus journalistiek, maar oefende het beroep nooit uit.

Nummer één in Gent

Zijn politieke carrière startte in 1958. Temmerman zetelde onafgebroken tot 1994 in de Gentse gemeenteraad. Hij werd de nummer één bij de Gentse socialisten nadat boegbeeld Edward Anseele in 1973 moest opstappen omwille van een schandaal.

De politicus was schepen van Regieën van 1970 tot 1976 en van 1989 tot 1994 de eerste socialistische burgemeester van Gent. Zijn inspanningen op vlak van cultuur, leefmilieu en zijn strijd tegen racisme en discriminatie zijn volgens huidig sp.a-burgemeester Daniël Termont 'legendarisch'.

Kamerlid

Gilbert Temmerman was ook Volksvertegenwoordiger tussen 1971 en 1989 voor de socialistische partij. In 1979 hield hij zich als Kamerlid niet aan de partijdiscipline en onthield zich op de stemming over de plaatsing van kernraketten op Europees grondgebied. Temmerman werd in 1992 benoemd tot minister van staat.

Gilbert Temmerman woonde in Mariakerke en was sinds enkele jaren weduwnaar. Hij is vader van twee zonen.

Foto: Belga

Nu in het nieuws