Nog geen duidelijkheid over verwijzing De Gelder naar assisen

Print

Nog geen duidelijkheid over verwijzing De Gelder naar assisen

Raadkamer Dendermonde heeft verwijzing van Kim De Gelder met het oog op assisen opnieuw uitgesteld. De raadkamer stelt zijn uitspraak uit tot april zodat het psychiatrisch rapport degelijk kan bestudeerd worden.

Kim De Gelder, de verantwoordelijke voor de steekpartij in het kinderdagverblijf Fabeltjesland in Dendermonde, verscheen donderdagmiddag zelf voor de raadkamer van Dendermonde. Zijn advocaat Jaak Haentjens was ook aanwezig maar geeft nog geen commentaar. Het werd alvast een emotioneel gebeuren voor de slachtoffers. Een persoon werd al onwel.

De aanklager en de slachtoffers wilden dat de raadkamer besloot om De Gelder naar het hof van assisen te sturen. "Een uitstel zou slecht nieuws zijn voor de slachtoffers, omdat vorige keer voor de raadkamer gezegd werd dat de zaak voor de laatste keer zou uitgesteld worden", zei Jef Vermassen, advocaat van enkele burgerlijke partijen.

Ontoerekeningsvatbaar

De verdediging van De Gelder blijft ervan overtuigd dat hij niet voor de volksjury moet verschijnen. Advocaat Jaak Haentjens legde vorige week een tegenexpertise van het psychiatrisch onderzoek neer, waarin een neuropsychiater stelt dat De Gelder ontoerekeningsvatbaar zou zijn. Het parket van Dendermonde handhaaft echter zijn vordering en vroeg dat de raadkamer het dossier aanhangig maakt bij de Gentse kamer van inbeschuldigingstelling, die definitief moet beslissen of De Gelder doorverwezen wordt naar het hof van assisen.

Omdat De Gelder in persoon aanwezig was, werd het de eerste confrontatie tussen de slachtoffers en de verdachte. "Het wordt een bijzonder emotioneel moment, maar ik heb mijn cliënten daarop voorbereid", zei advocaat Vermassen. Dat werd het effectief ook. Een persoon werd onwel.

Foto's: Isopix

Nu in het nieuws