FIFA: "Op WK 2014 moet bier zijn"

FIFA: Op WK 2014 moet bier zijn

FIFA: "Op WK 2014 moet bier zijn"

Print
De Wereldvoetbalbond FIFA eist dat er tijdens het wereldkampioenschap voetbal in 2014 in Brazilië bier verkocht wordt in alle stadions die WK-wedstrijden ontvangen. Het recht op bierverkoop moet worden verankerd in de speciale 'WK-wet' die momenteel in het Braziliaanse congres wordt besproken, dringt secretaris-generaal Jérôme Valcke aan.

De FIFA-eis ligt echter moeilijk, omdat er sinds 2003 een alcoholverbod geldt bij voetbalmatchen in Brazilië. Het verbod werd ingevoerd in een poging om het geweld tussen rivaliserende fans in te dijken. Vooral de Braziliaanse minister van Gezondheid zou druk zetten om geen uitzondering toe te staan voor de FIFA, waarvan de Amerikaanse bierbrouwer Budweiser een belangrijke sponsor is.

Valcke is bezig aan een rondreis langs alle speelsteden voor het WK 2014. De secretaris-generaal maakt van de gelegenheid gebruik om de politici tot spoed aan te zetten. "Alcoholische dranken horen bij het WK, en zullen er dus zijn. Vergeef me als ik wat arrogant klink, maar hierover onderhandelen we niet", klonk het dreigend. "We hebben het recht om bier te verkopen, en dat moet deel uitmaken van de wet."

Zijn uithaal lijkt niet in dovemansoren te vallen. Vicente Candido, de afgevaardigde die belast is met het opstellen van de wet, stelt nu toch voor om de verkoop van alcohol in de WK-stadions toe te laten. Zijn voorstel moet wel nog worden goedgekeurd door de bevoegde commissie en vervolgens door kamer en senaat. De WK-wet zal in maart een feit zijn, zo stelt de Braziliaanse minister van Sport Aldo Rebelo de FIFA gerust.

Foto Photo News

Meer sportnieuws