Politiezone Beveren wil fusioneren met Sint-Gillis-Waas en Stekene

Politiezone Beveren wil fusioneren met Sint-Gillis-Waas en Stekene

Politiezone Beveren wil fusioneren met Sint-Gillis-Waas en Stekene

Print
De politiezone van Beveren wil fusioneren met die van Sint-Gillis-Waas en Stekene. Dat zei minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (cdH) in de Kamer aan Ben Weyts (N-VA) en Michel Doomst (CD&V).

België telt 196 politiezones. Vijftig daarvan bestaan slechts uit één gemeente. Om alle taken behoorlijk aan te kunnen zou een politiezone toch tussen de tachtig en de honderd politiemensen in dienst moeten hebben. Dat is niet overal het geval. Daarom is meer samenwerking en misschien zelfs fusie van politiezones gepast.

Tot nu toe zijn alleen de zones van Lanaken en Maasmechelen gefusioneerd. Maar ook nog een reeks andere zones zouden dit willen doen: Beveren met Sint-Gillis-Waas en Stekene; Houyet en Rochefort met Ciney, Hamois, Havelange en Somme-Leuze. En dan nog vier ééngemeentezones: Beersel, Halle, Sint-Pieters-Leeuw en Dilbeek.

Vrijwillig

Milquet gaf nog mee dat fusies momenteel wettelijk gezien niet meer kunnen, maar de regering wil dat wijzigen. Fusies zullen op vrijwillige basis gebeuren. Ze zegde dat er geen eisen aan de grootte van een zone gesteld worden om te fusioneren. De plaatselijke gemeenteraden moeten beslissen. Milquet noemde zich voorstander van minder en grotere politiezones, mede omdat de financiële middelen beperkt zijn. Ze wees erop dat alle politiezones momenteel al een of andere vorm van samenwerking met een andere zone hebben.

De Federale Politieraad die twee jaar terug de politiehervorming evalueerde pleitte niét voor fusies van zones in tegenstelling tot alle verantwoordelijke ministers van Binnenlandse Zaken die wél voor grotere zones waren.

Meer over de hervorming van de politie vindt U op de expertenpagina van John De Wit.

JDW

Nu in het nieuws