Perry verlaat  presidents­verkiezingen en steunt Gingrich

Perry verlaat presidents­verkiezingen en steunt Gingrich

Perry verlaat presidents­verkiezingen en steunt Gingrich

Print
Rick Perry heeft zopas aan zijn aanhangers laten weten dat hij uit de Republikeinse race stapt voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Perry zal zijn steun nu verlenen aan de andere conservatieve kandidaat Newt Gingrich.

De voormalige gouverneur van Texas was in september even de gedoodverfde favoriet voor de Republikeinse nominatie, maar zakte al snel in de peilingen na enkele fatale blunders. Zo stond hij enkele weken geleden met rode wangen tijdens een verkiezingsdebat toen hij niet op de naam kon komen van een federaal agentschap dat hij wilde hervormen.

De laatste weken kwam Perry er helemaal niet meer aan te pas en in de peilingen voor de komende verkiezingen in South Carolina scoorde hij nauwelijks boven de vijf procent.

Op die manier blijven er nog vier kandidaten over: Mitt Romney, Newt Gingrich, Rick Santorum en Ron Paul. Mitt Romney is de gedoodverfde favoriet.

Steun aan Newt Gingrich

Toen het nieuws de ronde deed was het meteen de vraag aan wie Perry nu zijn steun zou verlenen. Perry riep zijn supporters op om voor Newt Gingrich te stemmen. Die steun kan al meteen een rol gaan spelen bij de voorverkiezingen in South Carolina van komende zaterdag, waar Gingrich in een bitsige nek-aan-nekrace is verwikkeld met Mitt Romney.

Santorum won toch in Iowa

Diezelfde Romney kreeg overigens nog een andere tegenvaller te verwerken. Na een nieuwe telling blijkt dat niet hij maar de conservatieve kandidaat Rick Santorum de caucus in Iowa heeft gewonnen met 34 stemmen verschil. Een eerdere telling wees uit dat Romney had gewonnen met acht stemmen verschil. Mogelijk zal dit de campagne van Santorum een nieuwe drive geven.

Lees ook: Republikeinse verkiezingen verzanden in vuile oorlog

Nu in het nieuws