Republikeinse verkiezingen verzanden in vuile oorlog

Republikeinse verkiezingen verzanden in vuile oorlog

Republikeinse verkiezingen verzanden in vuile oorlog

Print
Enkele dagen voor de belangrijke Republikeinse voorverkiezingen voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen in South Carolina is er een vuile campagneoorlog aan de gang tussen de kandidaten. Vooral dan tussen de twee tenoren Mitt Romney en Newt Gingrich die voorop liggen in de peilingen.

Op 21 januari vindt de derde episode van de Republikeinse voorverkiezingen plaats. Na Iowa en New Hampshire is de conservatieve zuidoostelijke staat South Carolina aan de beurt. Het lijkt zowat de laatste kans te zijn voor andere kandidaten als ze nog een kans willen maken tegen Mitt Romney, die de twee eerste verkiezingen won. De rechtse kandidaat Newt Gingrich haalt dan ook het grof geschut boven.

Negatieve spotjes

Gingrich en Romney vuren tegen hoge snelheid verkiezingsspotjes af op tv-kijkend Amerika. Die moeten de andere kandidaat schade toebrengen. Vooral Gingrich is daarin erg bedreven. Romney ligt momenteel onder vuur nadat ABC news uitbracht dat Romney miljoenen dollars had geparkeerd op rekeningen op de Kaaimaneilanden. Via een woordvoerder liet de voormalige gouverneur van Massachussets al weten dat hij daar geen belastingsvoordelen mee boekt.

Gingrich kan daar weer in de problemen komen nu een ex-vrouw van Gingrich aankondigde dat ze daags voor de primary een tv-interview zou geven.

Nek-aan-nek

De negatieve campagnes leveren beide kandidaten echter geen windeieren op. Beide kandidaten gaan er in de peilingen van de laatste dagen op vooruit ten koste van andere rivalen als Ron Paul en de hype van Iowa Rick Santorum.

Romney heeft gemiddeld nog een comfortabele voorsprong op Gingrich, maar in de laatste poll van Insider Advantage scoort Gingrich 32 procent van de stemmen en Romney 29. Paul en Santorum volgen op een grote afstand met respectievelijk 15 en 11 procent. Het kan zaterdag met andere woorden uitdraaien op een nek-aan-nek-race.

Foto: reuters

Nu in het nieuws