Seks & Relaties

Dagelijks joggen vermindert kans op Alzheimer

Print

Dagelijks joggen vermindert kans op Alzheimer

Uit een Amerikaanse studie blijkt dat mensen die dagelijks een rondje joggen op latere leeftijd minder kans maken op Alzheimer. Althans voor dragers van het gen dat Alzheimer veroorzaakt.

Onderzoekers van de Washington University in Saint-Louis onderzochten gedurende tien jaar een groep van 201 personen tussen 45 en 88. Sommige van deze proefpersonen kwamen uit een familie waar al eerder Alzheimer vastgesteld was en 56 personen droegen het gen in zich dat Alzheimer kan veroorzaken.

Gedurende tien jaar moesten de proefpersonen bijhouden hoeveel ze dagelijks bewogen. Uit de algehele groep konden geen conclusies getrokken worden. Bewegen zou dus geen invloed hebben op het al dan niet ontwikkelen van Alzheimer. Tot de onderzoekers zich focusten op de groep van 56 die het gen dragen.

Beweging heeft voor die groep van mensen wél een positief effect op de ontwikkeling van Alzheimer. Om hun onderzoek verder te staven lieten ze genetisch gemanipuleerde muizen in een rad lopen. Zij ontwikkelden beduidend minder vaak dementie dan de muizen die amper bewogen.

Beeld: Photo News

NIET TE MISSEN