Wegpompen olie uit Costa Concordia weldra van start

Wegpompen olie uit Costa Concordia weldra van start

Wegpompen olie uit Costa Concordia weldra van start

Print
Het Nederlandse bergingsbedrijf Smit begint eind deze week met het wegpompen van de 2.300 ton brandstof uit de Costa Concordia. Dat heeft rederij Costa Cruises, eigenaar van het verongelukte schip, donderdag bekendgemaakt.

Intussen zijn er al drie lichamen van slachtoffers geïdentificeerd. Na de Hongaarse violist hebben nabestaanden ook de lichamen van twee Franse slachtoffers geïdentificeerd. Dat bevestigde de Franse ambassade in Rome aan AFP.

Rederij Costa laat donderdag weten dat ze "alle passagiers die betrokken waren bij deze ramp heeft gecontacteerd om zich ervan te vergewissen dat ze goed en wel thuisgekomen zijn".

Zoektocht naar vermisten gaat verder

Ondertussen zijn de reddingswerkers donderdag opnieuw van start gegaan met de zoektocht naar vermisten. De zoektocht werd woensdag stilgelegd omdat het schip in beweging was gekomen en het te gevaarlijk werd. Sinds vrijdag zijn elf lichamen geborgen. Volgens de Italiaanse regering zijn nog 20 mensen vermist, andere bronnen hebben over 20 tot 27.

De verwarring over het aantal vermisten is mogelijk ook te verklaren door een gewoonte van officieren om af en toe familieleden of vrienden uit te nodigen aan boord zonder ze officieel in de passagierslijsten op te nemen.

'Mysterieuze' vrouw

Zo menen verscheidene Italiaanse kranten dat er net voor de ramp een "mysterieuze" vrouw aanwezig was op de commandobrug. De verguisde kapitein Francesco Schettino zou daar gewag van gemaakt hebben tegenover onderzoekers. De jonge vrouw is nergens in de officiële lijsten van de passagiers terug te vinden en wordt nu dus ook gezocht.

Rederij schorst kapitein

Rederij Costa Crociere maakte bekend dat het kapitein Schettino heeft geschorst. De rederij zal de kapitein, die door het Italiaanse gerecht onder meer beschuldigd wordt van de schipbreuk, ook niet verdedigen voor de rechter. Dat heeft Marco De Luca, de advocaat van Costa Crociere, donderdag meegedeeld.

Costa Crociere voelt zich zelf benadeeld door de schipbreuk, aldus de advocaat. Kapitein Francesco Schettino wordt beschuldigd van grove nalatigheid en daarmee dood door schuld, en van het verlaten van het schip.

Foto: reuters

Nu in het nieuws