Truienaar Roskam over Oscar-nominatie: "Werd even erg stil"

Truienaar Roskam over Oscar-nominatie: Werd even erg stil

Truienaar Roskam over Oscar-nominatie: "Werd even erg stil"

Print
De Belgische film Rundskop van de Truiense regisseur Michael Roskam haalde gisteren de shortlist voor de nominaties van de Oscar in de categorie niet-Engelstalige film. Een hele eer voor Roskam die het nieuws telefonisch vernam via zijn publicist. "Ik werd er even heel erg stil van", aldus Roskam op radiozender Studio Brussel.

"Het was mijn publicist in de Verenigde Staten die me het goede meldde", aldus Roskam vanuit Californië op de Vlaamse radio. "Ze riep heel luid 'Yes'. Ik werd er even heel erg stil van. Het is allemaal heel spannend. De prijs in Palm Springs heeft me zeker geholpen.

Persprijs

De voorbije dagen vertoefde Roskamp in de VS om zijn debuutfilm te promoten op het internationale Filmfestival van Palm Springs. "Naast mijn film werden er ook dertug andere films vertoond die geselecteerd zijn voor de Oscar voor beste niet-Engelstalige film. Rundskop kwam er positief uit en de persprijs voor Matthias Schoenaerts zorgde voor heel wat aandacht," liet Roskamp nog weten op StuBru.

Ondanks het succes begint Roskam niet te zweven. Hij weet trouwens al waar hij met zijn toekomst naartoe wil. "Ik wil films in België blijven maken, maar ik ga ook niet neen zegen als ik hier in de VS een goed aanbod krijg. Al moet je ook realistisch zijn, want iedereen wil in de VS films maken", aldus Roskam.

België

"Ik ben van plan om films te blijven maken in België, maar mocht ik hier in de VS een goed aanbod krijgen, ik zou uiteraard niet nee zeggen. Maar je moet realistisch zijn, iedereen wil in de VS films komen draaien."

Volgende week dinsdag worden alle genomineerden voor de 84e editie van de Academy Awards bekendgemaakt. Dan weten we of Michaël R. Roskam in de voetsporen van Stijn Coninx en Dominique Deruddere treedt met "Daens" en "Iedereen beroemd".

Internationaal gaat "Rundskop" als "Bullhead" door het leven. Het is één van de negen langspeelfilms die kans maken op een van de vijf nominaties voor een Oscar. Er waren 63 inzendingen.

Foto GP

Nu in het nieuws