Zelfmoordaanslag in Kandahar: geen Belgische slachtoffers

Print
Bij een zelfmoordaanslag op de hoofdtoegang van de luchthaven van Kandahar zijn donderdag zeven Afghaanse burgers omgekomen en acht gewond, zo hebben de plaatselijke autoriteiten bekendgemaakt.

Onder de acht gewonden zijn er twee kinderen en een vrouw, aldus provinciaal woordvoerder Zalmay Ayobi.

De aanslag gebeurde aan de toegang tot de luchthaven. De taliban hebben de zelfmoordaanslag opgeëist. Iemand bracht zijn bomauto tot ontploffing toen speciale troepen van de NAVO de basis verlieten, zei Hameed. Volgens woordvoerder Qari Joesef Ahmadi van de taliban was het doelwit een pantserwagen van de buitenlandse troepen.

Er zouden geen slachtoffers zijn onder die troepen, aldus een woordvoerder van de buitenlandse troepenmacht ISAF.

Daar de aanslag buiten de vlieghaven plaatsvond, zijn er geen Belgische slachtoffers, bevestigt het Belgisch ministerie van Defensie. De zes Belgische F-16's actief in Afghanistan gebruiken de luchthaven van Kandahar als uitvalsbasis. Op de luchthaven zijn nu 113 Belgen gestationeerd.

Ze staan in voor de luchtsteun aan de grondtroepen van de internationale troepenmacht ISAF in Afghanistan. Sinds februari 2011 nemen er ook vier Belgische trainers deel aan een mentorings- en coachingsopdracht voor de Afghaanse luchtmacht.

Nu in het nieuws