Artsen zonder Grenzen vertrekt uit gevaarlijk district Somalië

Artsen zonder Grenzen vertrekt uit gevaarlijk district Somalië

Artsen zonder Grenzen vertrekt uit gevaarlijk district Somalië

Print
Artsen zonder Grenzen (AzG) heeft donderdag aangekondigd de helft van haar activiteiten in de Somalische hoofdstad Mogadishu te zullen staken na de moord op twee medewerkers eind december.

"Tengevolge van de tragische moord op onze (Belgische) collega Philippe Havet en (Indonesische collega) Karel Keiluhu in Mogadishu in Somalië op 29 december 2011", zag de ngo zich naar eigen zeggen "verplicht heel haar werking in het district Hodan (binnen de Somalische hoofdstad) te staken".

Het gaat om twee gezondheidscentra met telkens 120 bedden. AzG zegt slechts te kunnen werken op plaatsen waar respect is voor het "personeel, de patiënten en de medische uitrusting". "Daar waar aan deze voorwaarden is voldaan, wil AzG in Somalië verder werkzaam zijn".

Brutale moord

Sinds 1991 in Somalië actief, blijft de ngo werkzaam in de andere districten van Mogadishu en tien andere plaatsen. "Het valt moeilijk te stoppen met medische zorgen toe te dienen op een plaats waar de aanwezigheid van onze medische teams alle dagen echt mensenlevens kan redden", zei directeur-generaal Christopher Stokes van AzG. "Maar de brutale moord op onze collega's in Hodan laat ons niet toe verder te werken in dit district van Mogadishu".

De twee medewerkers waren het slachtoffer van een schietpartij in de lokalen van AzG. Volgens getuigen was de aanvaller een Somalisch personeelslid van de ngo die het daags voordien aan de stok had gehad met zijn werkgever.

Lees ook: Belg omgekomen bij schietpartij in Somalië

Foto Reuters

Nu in het nieuws