Seks & Relaties

"Klagen maakt je ongelukkig"

Print

Klagen maakt je ongelukkig

We klagen en zagen te veel. Dat is de conclusie van de Nederlandse crisismanager Bart Flos. Hij lanceert het 'antiklaagboek'.

"We vergeten soms hoe goed we het hebben", steekt Flos van wal in een krant van De Persgroep. "Ik wil komaf maken met het klagen om te klagen. Je wint er niets mee: er komt geen oplossing uit de bus en je trekt je omgeving alleen maar mee in je negatieve spiraal. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangewezen dat notoire klagers vaker ziek zijn, sneller sterven, minder vrienden hebben en minder succesvol zijn."

"Er is niets mis met klagen als je bijvoorbeeld in de rouw bent of als je verbrande aardappelen krijgt geserveerd op restaurant. Ik wil het zeuren beperken, maar het hoeft niet helemaal te verdwijnen. Want zo lang we klagen, is er ook hoop: onverschilligheid is stukken erger. Af en toe eens stoom aflaten kan dus geen kwaad, maar probeer toch te streven naar een verhouding van 80% positieve opmerkingen en 20% negatieve. Chronisch hoge verwachtingen leggen de basis voor een chronische teleurstelling. Daarom is het belangrijk dat we ook eens stilstaan bij onze successen. We raken te gewend aan onze comfortabele levensstijl en beseffen niet altijd hoe gelukkig we eigenlijk zijn."

Beeld: Photo News

NIET TE MISSEN