Wet op minnelijke schikking groot succes in Antwerpen en Limburg

Wet op minnelijke schikking groot succes in Antwerpen en Limburg

Wet op minnelijke schikking groot succes in Antwerpen en Limburg

Print
Antwerpen - Sinds de nieuwe wet op de minnelijke schikking in juni 2011 van kracht werd, werd ze in de provincies Antwerpen en Limburg al vier keer toegepast voor een totaal bedrag van 40,607 miljoen euro. Dat zei minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld) gisteren in de Kamer aan Carina Van Cauter (Open Vld).

Door de nieuwe wet kan het parket voor bijna alle misdrijven een minnelijke schikking voorstellen. Bovendien kan dat in iedere stand van het geding. De nieuwe wet, die er kwam op initiatief van Van Cauter, lag recentelijk zwaar onder vuur door de Antwerpse 'diamantoorlog'.

In Antwerpen is tijdens de "diamantoorlog" tussen sommige parketmagistraten en het parket-generaal enige ruzie ontstaan over de toepassing van de nieuwe wet. Op het parket vond men dat de wet al te snel werd toegepast en dat te kleine sommen werden gevraagd van frauderende diamantairs. Ook zouden er geen richtlijnen zijn om deze wet toe te passen.

Antwerpen als enige

"Dat laatste is manifest onjuist", zei Turtelboom gisteren in de Kamer. "Het Antwerpse parket-generaal heeft zelfs als enige een circulaire over hoe de nieuwe wet op de minnelijke schikking moet worden toegepast en die is van kracht sinds 24 oktober 2011". De minister zegde dat het college van procureurs-generaal momenteel nog werkt aan een circulaire die moet gelden voor het hele land.

In de provincies Antwerpen en Limburg werd de wet sinds juni 2011 in vier zaken met samen zes verdachten toegepast, met 40,6 miljoen euro tot resultaat. Ook voor Brussel zijn er cijfers. In dezelfde periode waren daar ook vier zaken (11 verdachten) voor een totaal van 24,571 miljoen euro.

Van Cauter: "Deze wet werkt dus wel en zeker in Antwerpen. Men moet eindelijk ophouden met de stemmingmakerij hierrond".

Wat deze nieuwe wet precies zegt leest U op de expertenpagina van John De Wit.

JDW

Foto Philippe Lebeau

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio