Wonen

Fiscale aftrek voor alle leningen verdwijnt

Print

Fiscale aftrek voor alle leningen verdwijnt

In 2014 wordt het systeem van belastingaftrek voor een hypothecaire lening volledig afgeschaft, dus óók voor bestaande woonleningen. Dat heeft staatssecretaris voor Staatshervorming Servais Verherstraeten gezegd. Hoe alle huidige en nieuwe woonleningen vanaf dan fiscaal worden aangepakt, is nog totaal niet duidelijk.

Als gevolg van de regeringsonderhandelingen komen in 2014 een pak bevoegdheden over van het federale naar het Vlaamse niveau. Ook alles wat met wonen te maken heeft, wordt dan een Vlaamse bevoegdheid. Dat houdt in dat de fiscale aftrek voor hypothecaire leningen via de belastingbrief wegvalt.

Eerder gaf federaal minister van Financiën Vanackere (CD&V) aan dat voor bestaande leningen de oude voorwaarden zouden blijven gelden. Maar zijn partijgenoot Servais Verherstraeten weerlegt dat nu. “Als we de bevoegdheden hebben overgedragen, zal Vlaanderen volledig en alleen bevoegd zijn, zowel voor de lopende contracten als voor de nieuwe contracten”, zegt staatssecretaris Verherstraeten. “Het is dan aan de gewesten om een eigen woonbeleid uit te bouwen, via belastingkredieten of - verminderingen.”

Nieuw systeem

Minister-president Peeters bevestigt dat de Vlaamse regering aan een nieuw, eigen systeem werkt. Hoe dat er precies zal uitzien en welke fiscale voordelen voor leningen dat kan bieden, is nog totaal niet duidelijk.

De Vlaamse regering houdt naar eigen zeggen wel vast aan “een stimulans voor mensen die een woning willen kopen, dus een vorm van woonbonus op een of andere manier, uiteraard binnen de mogelijkheden en met de instrumenten waar Vlaanderen over beschikt”.

PG
Foto Photo News

NIET TE MISSEN