Fiscus krijgt vrij spel bij huiszoeking

Fiscus krijgt vrij spel bij huiszoeking

Fiscus krijgt vrij spel bij huiszoeking

Print
Belastinginspecteurs krijgen carte blanche om huiszoekingen uit te voeren. Dat schrijft De Tijd donderdag. De krant kon een vonnis van de Brusselse rechtbank van eerste aanleg inkijken.

Volgens fiscaal expert Michel Maus, die in de rechtszaak ook optrad als advocaat, "wordt de doos van Pandora geopend". De fiscus krijgt volgens hem ongebreidelde macht bij het uitvoeren van "fiscale visitaties".

Het meer dan 60 pagina's lange vonnis gaat over de bekende architectenfamilie Jaspers, eigenaars van het grootste architectenbureau van België. De familie heeft bij de aankoop van overheidsgebouwen geen belasting betaald op de miljoenenwinst die ze boekte. De rechtbank geeft de familie Jaspers ongelijk.

Maar Maus en andere experts noemen het vonnis vooral "revolutionair" omdat het belangrijke principiële knopen doorhakt over de "fiscale huiszoekingen" die Bijzondere Belastinginspectie mag uitvoeren.

"Het vonnis stelt duidelijk dat de fiscus daarbij vrije toegang heeft om de hele inboedel te doorzoeken", zegt Maus. "De inspecteurs mogen alle kasten en laden openen, stelt de rechtbank. Dat mag ook 's nachts, wat zelfs bij huiszoekingen in strafzaken, onder toezicht van een onderzoeksrechter, niet mag".

En de fiscus moet aan niemand toestemming vragen, gaat het vonnis verder. In de wet is nochtans sprake van "bijstand van de belastingplichtige". "Maar volgens de rechtbank betekent dat alleen dat de inspecteur hulp kan vragen als hij iets niet meteen terugvindt".

Belga

Nu in het nieuws