Provincie vraagt ex-Electrabelklanten klacht in te dienen

Provincie vraagt ex-Electrabelklanten klacht in te dienen

Provincie vraagt ex-Electrabelklanten klacht in te dienen

Print
Antwerpen - Opnieuw rekent Electrabel mensen die in 2011 hun contract opzegden 75 euro aan wegens contractbreuk, en dit zowel voor aardgas als voor elektriciteit. “Kan niet”, vindt het provinciebestuur.

Met de dubbele aanrekening van de verbrekingsvergoeding herhaalt zich wat er een jaar geleden gebeurde. Ook toen rekende Electrabel zijn ex-klanten zowel voor de levering van gas als voor elektriciteit 50 tot 75 euro aan. Het Antwerpse provinciebestuur, dat de groepsaankopen voor goedkopere energie organiseerde, diende toen klacht in bij de federale ombudsman. Waarna Electrabel inbond.

Arrogantie

Maar dit jaar is het dus weer prijs. De Herentalse burgemeester Jan Peeters (sp.a) riep gisteren alle ex-Electrabelklanten op om hun elektriciteitsfactuur goed na te kijken.

“Onze stad steunde het initiatief via de provincie groepsaankopen te doen bij de goedkoopste energieleverancier”, zegt Peeters. “In totaal schakelden 22.000 Antwerpse gezinnen over naar Essent. Wie bij zijn oude energieleverancier vertrekt voor het einde van de contractuele vervaldatum, betaalt 50 of 75 euro. Dat is normaal. Maar het is níét normaal dat Electrabel een dubbele verbrekingsvergoeding aanrekent voor wie voor zowel gas als elektriciteit overschakelt naar een andere leverancier”, aldus Peeters.

“Electrabel heeft ook vorig jaar deze praktijk al ‘stoemelings’ toegepast en werd toen teruggefloten. Maar we stellen vast dat ook in 2012 Electrabel volhardt in de boosheid. Dat duidt op de arrogantie van een grote organisatie die denkt dat de klanten onmondig zijn.”

Klacht

Bij het Antwerpse provinciebestuur zeggen ze dezer dagen overstelpt te worden door telefoons van mensen die de overstap van Electabel naar Essent deden en die op hun factuur nu zien dat ze tweemaal de verbrekingsvergoeding betalen.

“We raden de mensen aan dezelfde klachtenprocedure toe te passen als vorig jaar”, zegt député Inga Verhaert (sp.a). “Minister van Energie Freya Van Den Bossche (sp.a) heeft een wetsontwerp klaar dat het vanaf halfweg 2012 verboden maakt om zo’n dubbele verbrekingsvergoeding te vragen. Ik vind het jammer dat Electrabel zo hardnekkig is. Het is een gemiste kans.”

“Sinds 5 januari 2012 rekent Electrabel nog maar één verbrekingsvergoeding aan”, zegt woordvoerder Farah De Bruyn. “Voor die datum staat er zowel voor elektriciteit als gas een verbrekingsvergoeding in de contracten. Ex-klanten kunnen contact opnemen met onze klantendienst. Per klant zullen we zien of er een oplossing mogelijk is, ook als er al betaald is. Het zal dan, net als vorig jaar, om een gebaar van goodwill gaan van Electrabel.”

Marc Helsen

Foto: Belga

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio