Kris Peeters: "Compensatie als fiscale aftrek leningen verdwijnt"

Kris Peeters: Compensatie als fiscale aftrek leningen verdwijnt

Kris Peeters: "Compensatie als fiscale aftrek leningen verdwijnt"

Print
Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) verzekert dat Vlaanderen met een alternatief zal komen voor de hypothecaire aftrek die in 2014 verdwijnt. De regeringsleider mikt daarvoor op "een belastingkrediet, een -vermindering of iets anders", klonk het vanochtend op de VRT-radio. De grote onduidelijkheid en de gebrekkige communicatie vindt hij "ongelukkig".

Gisteren raakte bekend dat het verdwijnen van de hypothecaire aftrek in het kader van de staatshervorming niet enkel geldt voor nieuwe woonkredieten, maar ook voor de huidige leningen. Iets wat voor heel wat onzekerheid zorgt in de sector en bij de eigenaars van een woning.

Vlaams instrument

"Ik snap heel goed dat ze zo snel mogelijk zekerheid willen. De Vlaamse regering zal er alles aan doen om zo snel mogelijk duidelijkheid te scheppen", reageerde Peeters. "We zullen op Vlaams niveau klaar staan om met een Vlaams instrument te komen via een belastingkrediet, een vermindering of iets anders." Voor meer details is het echter wachten op de finale teksten van de staatshervorming.

Peeters zal er in elk geval alles aan doen opdat voldoende financiële middelen zullen overkomen van het federale niveau. "Daar zal hard over gesproken worden om te maken dat het federale de correcte bedragen overdraagt", klonk het fors.

Al heeft de CD&V'er voorlopig geen aanwijzingen dat dit niet het geval zou zijn. In totaal is sprake van zo'n 1,4 miljard euro, waarvan "een goeie 900 miljoen voor Vlaanderen".

Freya Van den Bossche (sp.a): "Overheid moet mensen geruststellen"

Ook Vlaams sp.a-minister Freya Van den Bossche dringt intussen aan op duidelijkheid. "Er is geen enkele reden waarom het belastingvoordeel zou moeten verdwijnen. Overheid moet mensen geruststellen", aldus Van den Bossche op twitter. Daar merkt ze ook op dat de federale overheid de aftrek nu al in een vermindering omzet. "Vlaanderen kan dat gewoon overnemen. En dat hoort ook zo voor lopende leningen."

Alexander De Croo (Open VLD): "Praten ministers en parlementsleden wel met elkaar?"

Open Vld-voorzitter Alexander De Croo vraagt zich dan weer af of "parlementsleden en ministers van partijen die in beide de federale en de Vlaamse regering zitten met mekaar spreken", doelend op CD&V en sp.a.

Het was CD&V-staatssecretaris Servais Verherstraeten die het nieuws over de bestaande leningen bekendmaakte. Maar ook Open Vld'er De Croo benadrukt meteen dat een overdracht van een bevoegdheid niet hetzelfde is als stoppen. Het is aan de Vlaamse regering om snel duidelijkheid te brengen, besluit hij.

OPROEP

Wie stelt bouw uit?

De fiscale aftrek voor woonleningen valt weg. Vlaanderen belooft een oplossing, maar die is er nog niet. Stelt u uw bouwplannen uit door die onzekerheid? Mail ons uw naam en telefoonnummer naar hier@reageren.be

PG
Foto Belga

Nu in het nieuws