Wellicht ook huiszoekingen in bisdom Wallonië

Wellicht ook huiszoekingen in bisdom Wallonië

Wellicht ook huiszoekingen in bisdom Wallonië

Print
Onderzoeksrechter Wim De Troy heeft woensdagochtend een huiszoeking uitgevoerd op de zetel van het bisdom van Doornik, in het kader van Operatie Kelk. De speurders namen dossiers mee over pedofiliemisdrijven gepleegd door priesters. "We hebben volledig meegewerkt", luidt het bij het bisdom van Doornik.

Een twaalftal speurders van de federale politie, die met vijf voertuigen bij het bisdom arriveerden, voerden woensdagochtend gedurende twee uur een huiszoeking uit op de zetel van het bisdom in Doornik. De bisschop van Doornik, Mgr. Guy Harpigny (foto), was aanwezig toen de agenten aankwamen.

'Meegewerkt'

"Het personeel werd afgezonderd in een andere ruimte dan de onze en mocht de telefoon niet beantwoorden. De onderzoeksrechter vroeg Mgr. Harpigny om de correspondentie over pedofilie die aan hem gericht werd, alsook om de dossiers die samengesteld werden over misbruiken die door geestelijken gepleegd zouden zijn", verklaarde de woordvoerster van het bisdom, Maryse Harvengt.

"We hebben volledig meegewerkt. De speurders hebben de computers weinig geraadpleegd, aangezien de dossiers hoofdzakelijk op papier staan. Onderzoeksrechter De Troy verzekerde de bisschop dat hij al die documenten zal terugkrijgen, zodra het onderzoek ervan afgerond is", luidde het.

Rond 10 uur verlieten de onderzoeksrechter en de speurders het bisdom van Doornik. Ze hadden enkele dozen met dossiers bij zich.

Wallonië

Logischerwijze zullen de speurders in de loop van woensdag huiszoekingen verrichten in de bisdommen van Namen en Luik. In Namen bereidt men zich al voor op eventuele huiszoekingen en wordt gemeld dat alles in het werk zal worden gesteld om met het gerecht samen te werken. Het bisdom van Luik was woensdagochtend niet bereikbaar.

Maandag werden al huiszoekingen verricht in de bisdommen van Hasselt en Antwerpen, alsook in het aartsbisdom van Mechelen. Dinsdag voerden de speurders huiszoekingen uit in de bisdommen van Brugge en Gent en bij de Broeders van Liefde in Gent. De speurders namen daarbij een dertigtal dossiers van geestelijken mee.

Foto: Belga

.

Nu in het nieuws