1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Geen Belg omgekomen in Ethiopië, wel twee zwaargewonden

Bij de aanval op een groep toeristen in het noordoosten van Ethiopië zijn maandagnacht twee Belgen gewond geraakt. Dat meldt Michel Malherbe, woordvoerder van de FOD Buitenlandse Zaken. Vijf mensen werden gedood.

drombouts

De ernst van de verwondingen is nog niet duidelijk maar de twee zouden niet in levensgevaar zijn.

Aanvankelijk had een Ethiopische regeringswoordvoerder gemeld dat er een Belg onder de dodelijke slachtoffers was. Dat wordt nu dus tegengesproken door Buitenlandse Zaken. De dodelijke slachtoffers zijn volgens de Ethiopische regering twee Duitsers, twee Hongaren en een Oostenrijker.

Bij de aanval zijn ook twee toeristen ontvoerd. Hun nationaliteit werd niet vrijgegeven. Naast de buitenlandse toeristen zijn ook twee Ethiopiërs ontvoerd: een politieman en een chauffeur.

Gids

"Het lijkt me uitgesloten dat Eritrese milities aan de Ethiopische kant van de Afar-regio buitenlandse toeristen aanvallen. Heel het gebied is onder controle van het Ethiopische leger", zegt een goed geplaatste waarnemer in Ethiopië.

"Je kan ook niet zomaar naar het gebied reizen. Je moet in ieder geval een Afar-gids huren en twee Afar-politieagenten meenemen, ook tegen betaling. Je moet ook altijd met twee jeeps reizen, want er zijn geen garages in dit afgelegen gebied waar de temperatuur bijzonder hoog kan oplopen."

"Vermoedelijk gaat het om een criminele bende die gijzelaars heeft willen nemen om ze te verkopen aan gangsters die er losgeld voor willen vragen. Het verwondert me wel dat er vijf doden zijn gevallen. Dit betekent dat er hevig gevochten is. Uiteraard probeert Addis Abeba de schuld in de schoenen van Eritrese bendes te schuiven."

Vulkanisch meer

Het drama gebeurde niet ver van Erta Ale, het langst bestaande lavameer ter wereld dat heel populair is bij toeristen. De Danakil-depressie (foto) is een uiterst laag gelegen gebied in Afar, waar nauwelijks of geen regen valt en het laagste punt is 155 meter onder de zeespiegel, het laagste punt in Afrika.

Eritrea werd in 1993 onafhankelijk van Ethiopië, maar sinds 1998 zijn beide landen in een grensconflict verwikkeld. In maart 2007 werden vijf Britse diplomaten die in het Afar-gebied op vakantie waren, ontvoerd. Ze doken later ongedeerd op in Asmara, de hoofdstad van Eritrea.

RH/Belga

Foto Flickr/Rita Willaert

Vastgoed

Jobs in de regio